Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou?

Autor: Martina Mádlová

4.5.2023 (Čtení na 7 minut)

Blog

Často si je lidé pletou, a přitom fungují úplně odlišně. Využíváte je v obchodech, na benzínkách, v restauracích i při nákupech na internetu. A i když vypadají stejně, fungují na odlišném principu. O čem je řeč? O kreditních a debetních kartách. Podívejte se, jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Nosit u sebe nějakou platební kartu si navykl už takřka každý. Bankovky a mince používáme čím dál méně a mnoho lidí spíš jen pro takovou jistotu. Z průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisenbank vzešlo, že dnes má kartu asi 95 % Čechů a bezhotovostní platební styk má raději 76 % z těchto lidí. I proto je dobré vědět, jakou kartu vlastně používáte, protože dnes stále mnoho lidí mluví o své kartě jako o kreditce, a přitom jde o kartu debetní.

S debetní kartou platíte svými penězi

Debetní karta je ta, kterou dostanete při sjednávání běžného bankovního účtu. Je zdarma a slouží k výběrům a platbám s penězi, které vám patří a máte je dostupné na účtu. Ve většině případů už dnes platíte vždy zdarma a stejně tak nabízí v podstatě každá banka výběry, minimálně ze svých, bankomatů bezplatně. Za poplatek si můžete nechat vystavit další karty (ne všude), například pro další členy rodiny.

Běžná platební karta může přinést určité benefity, například sbírání různých bonusů a cashbacků při jejím používání. Zároveň si ji můžete pojistit proti krádeži a ztrátě. Vzhledem k tomu, že vybíráte své peníze, můžete utrácet jen tolik, kolik vám na účtu přistane.

Čtěte také: Jak ušetřit peníze z výplaty?

Kreditní karta funguje jako revolvingový úvěr

Kreditní karta je forma úvěru, která se vám neustále obnovuje. Není na ní automatický nárok. Půjčku vám musí schválit banka nebo nebankovní společnost. Funguje pak stejně jako karta debetní, jen s tím rozdílem, že platíte vypůjčenými penězi. Jakmile kartou zaplatíte a z vašeho kreditního účtu odejdou nějaké peníze, musíte je samozřejmě vrátit. Ideální je stihnout to v tzv. bezúročném období, které bývá u každého poskytovatele různé dlouhé. Pak vrátíte jen vybranou částku a nic navíc. Vybírat můžete takto stále dokola.

Samotné splácení probíhá tak, že buď včas zaplatíte celou vybranou částku nebo splácíte stanovenou minimální splátku spolu s úroky.

Tip

Ke kreditní kartě není vždy nezbytný běžný účet. Právě proto si ji můžete zřídit i u nebankovních společností.

Než vám banka úvěrový limit schválí, posoudí nejdříve vaši bonitu a nastaví podle ní úvěrový limit. Mnoho lidí kreditku odmítá, protože má strach, přitom v mnoha zahraničních zemích jde o nesmírně oblíbený produkt. Když ji navíc používáte správně, můžete na ní i vydělat. Mimo peněz nabízí totiž i další výhody.

Čtěte také: Znáte rozdíl mezi revolvingovým a lombardním úvěrem?

Výhody kreditních karet

  • Bezúročné období: největší výhodu jsme již zmínili. Jde o období bez úroku. To trvá zpravidla kolem 40 až 55 dní. Po tuto dobu neplatíte nic navíc, pokud peníze včas vrátíte. Když si toto pohlídáte, máte při ruce vhodnou finanční rezervu na překlenutí krátkodobých finančních problémů.
  • Slevy při nákupech: placení kreditkou nabízí často různé benefity a slevy od partnerů poskytovatele karty. Za platbu touto kartou můžete získat také prodlouženou záruku nebo pozáruční servis.
  • Cashback: oblíbenou výhodou je i to, že můžete dostat nějaké % z nákupů zpět. Nakupujete stejně jako obvykle, zaplatíte a ze zaplacené částky dostanete zpět nějakou sumu. Většinou to jde jen u vybraných partnerů.
  • Zabezpečení financí: používejte kreditní kartu při běžném placení a snížíte tím riziko, že někdo zneužije vaše peníze na běžném účtu. Pokud se dostane k vaší debetní kartě, snadno vám vybere například úspory. Na kreditním účtu je jen určitá částka, která se dá vybrat a nic navíc. Když přijdete o debetní kartu, musíte ji také ihned zablokovat a tím pádem nemůžete tak snadno vybírat, platit apod.

Tip

Krádež debetní karty už dnes naštěstí neznamená, že nemáte přístup k penězům. Novou kartu si můžete objednat přes online bankovnictví a prakticky ihned tam máte viditelnou novou kartu, kterou můžete používat při placení mobilním telefonem či hodinkami. Už není nezbytně nutné čekat na příchod nové.

Nevýhody kreditek

I když se zdá kreditka jako skvělý nástroj a vhodná finanční rezerva, má samozřejmě své nevýhody.

  • Vysoké úroky: pokud si nehlídáte bezúročné období, začnou se vám po jeho skončení normálně úroky účtovat a nejsou u tohoto typů úvěru právě malé. Připravte se také na měsíční poplatek za vedení karty a obvykle i zpoplatněné výběry z bankomatů. Na trhu najdete i kreditky, které nabízí výběry zdarma a za vedení karty nic neplatíte.
  • Hlídejte si útratu: nikdy nezapomínejte, že neutrácíte své peníze, ale cizí. A to i když už jste na kartu něco vrátili. Pořád to nejsou vaše finance. Pokud vyčerpáte příliš a nezvládnete zaplatit v rámci období bez úroků, bude to pro vás celkem drahé.

Kdy je pro vás kreditní karta výhodná?

Kreditka je skvělým partnerem pro cestovatele. U některých dostanete v rámci nějakého balíčku cestovní pojištění pro vás a vaše blízké. Rozhodně se hodí jako záloha pro případ nouze, pomůže při rezervaci ubytování a někde si bez ní ani nepůjčíte auto. Ubytovací zařízení je zase mohou vyžadovat proto, aby mohli zablokovat nějakou částku jako zálohu. Takto vám alespoň neblokují vaše peníze, které můžete potřebovat jinde.

Čtěte také: Co dělat, když máte půjčku, ale potřebujete další peníze?

Poskytovatele kreditní karty vybírejte pečlivě

Každý úvěr je nutné pečlivě zvážit a u kreditních karet to funguje stejně. Zaměřte se před výběrem na všechny důležité parametry, ať už je to poplatek za vedení, délku bezúročného období nebo benefity. Porovnejte mezi sebou několik nabídek a zvolte tu, která vám nejlépe vyhovuje. Pro někoho je důležité, že dostane slevu na golf, jiný chce raději výhodné cestovní pojištění.

Už víte, jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou? U té první zmíněné používáte své peníze, s kreditkou platíte penězi jiného poskytovatele a půjčujete si je za dohodnutých podmínek. To je hlavní a nejdůležitější odlišnost.

Kam dál: Kreditka je ideální produkt pro mladé. Mají další možnosti při půjčování peněz? Půjčit si můžete i na dovolenou. Ale je to dobrý nápad?

Zdroje: komercnibanka.cz, e15.cz, raiffeisenbank.cz

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku