Co dělat, když máte půjčku, ale potřebujete další peníze?

Autor: Martina Mádlová

23.8.2021 (Čtení na 15 minut)

Blog

I když jste všechno měli perfektně spočítané, a dokonce s rezervou, nakonec se to stalo. Vzali jste si půjčku, ale nestačila a peníze chybí. Ty vám bohužel nespadnou z nebe a vy je musíte někde sehnat. Pojďme se podívat, jaké máte možnosti.

Je lepší navýšit stávající půjčku nebo si vzít novou?

Na takovou otázku není jednoduchá odpověď a žádná z variant není v podstatě špatná. Vše ovlivňují vaše finanční možnosti, bonita, počet půjček, které už máte a požadovaná výše navýšení nebo nové půjčky. Samotné navýšení úvěru, tady zvýšení aktuální limitu půjčky, lze obvykle uskutečnit až po nějaké době, kdy získá poskytovatel jistotu, že budete řádně splácet. Je nutné podepsat dodatek ke smlouvě a často nedostanete peníze navíc, dokud nedojde ke zlepšení vaší bonity, nebo zvýšení příjmu. Další možností je úplně nový úvěr. Ten si můžete vzít od stávajícího poskytovatele, nebo od úplně nového. V tomto ohledu máte větší šanci s nebankovní půjčkou, protože banky mají obvykle přísnější podmínky a druhou půjčku už byste nemuseli tak snadno získat.


➡️ Čtěte také: Bonita klienta: Proč je důležitá a co dělat pro její zvýšení?

Řešení pomocí konsolidace nebo refinancování

Když potřebujete půjčit další peníze a zároveň splácíte více úvěrů, můžete zkusit konsolidaci neboli sloučení půjček do jedné. Konsolidace vám umožní zbavit se všech dluhů a ponechat jen jeden, často s výhodnějšími podmínkami s nižší nebo minimálně stejnou splátkou. Může být řešením, pokud zároveň potřebujete nějaké peníze navíc. V podstatě zabijete dvě mouchy jednou ranou. Splácíte pouze jednu půjčku a zároveň získáte další peníze.

Máte-li jen jednu půjčku a chcete zároveň nějaké další finance, přemýšlejte nad refinancováním, což ve zkratce znamená převedení úvěru do jiné banky. Díky tomu obvykle dostanete lepší podmínky. Jednoduše u nového poskytovatele požádáte o novou půjčku, kterou bude zaplacena ta původní. Refinancovat jdou půjčky bankovní i nebankovní. Současně můžete požádat o peníze navíc. Pokud prokážete dostatečnou bonitu, není problém finance získat.

Pomůže kontokorent i kreditka

Pokud nepotřebujete velkou sumu, poskytne vám dobrou službu taktéž kreditní karta. Považuje se také za úvěr, protože s ní platíte a tím využíváte peníze banky, které máte půjčené. Na vrácení vybrané částky získáte určité období, kdy nemusíte platit úroky. Obvykle je to kolem 30 dnů. S kreditkami se pojí další výhody jako slevy u různých partnerů banky, cashback, asistenční služby apod. Důležité je, používat kartu správně, včas splácet a využívat co nejvíce bezúročné období. Předností kreditních karet je to, že jich můžete mít i několik najednou a lze zvýšit i úvěrový limit na té stávající.

S kontokorentem můžete vybrat ze svého účtu víc, než na něm máte svých peněz. V podstatě jdete do mínusu a půjčujete si od banky. Je to vhodná varianta pro případ nouze, třeba právě ve chvíli, když už jste si půjčili a teď potřebujete ještě další peníze. Musíte mít bankovní účet, ke kterému si sjednáte povolený limit. Tyto peníze můžete kdykoliv využít pro své potřeby. Pokaždé, když se vám na účet připíšou peníze, bude se částka snižovat nebo se úplně vyrovná. O kontokorent můžete požádat kdykoliv, klidně už při založení účtu. Myslete ovšem na to, že se s jeho využíváním pojí vyšší úrok než u běžné půjčky a měl by být pouze krátkodobým řešením.


Náš tip

Pokud už kreditní kartu či kontokorent máte a suma, kterou potřebujete není příliš vysoká, zkuste požádat o navýšení limitu o potřebnou částku. Máte-li dobrou platební morálku a dostatečné příjmy, není to nic složitého.


Peníze navíc získáte pomocí krátkodobé půjčky

Krátkodobé půjčky poskytují především nebankovní společnosti a vyhledává je velké množství klientů právě proto, že často potřebují peníze navíc, i když už nějakou tu půjčku mají. Jejich hlavní předností jsou obvykle benevolentnější podmínky a vyšší pravděpodobnost získání úvěru. Jde hlavně o menší částky s dobou splatnosti kolem 30 dnů, ale lze sjednat rychlou půjčku na delší dobu. Mezi velké výhody patří rychlost vyřízení a větší schvalovatelnost. Šanci mají i lidé bez zaměstnání, důchodci, studenti či ženy na mateřské dovolené. Při výběru poskytovatele buďte určitě obezřetní a dobře si porovnejte nabídky ve srovnávači. Výše úroků a RPSN může být výrazně rozdílná.


➡️ Čtěte také: Je lepší zvolit dlouhodobou nebo krátkodobou splatnost půjčky?

Za jakých podmínek lze navýšit stávající půjčku?

U většiny poskytovatelů lze navýšit běžící půjčku, ovšem za určitých podmínek. U Zapla si můžete navýšit klidně hned první půjčku, ale jen do výše kreditního limitu. Pozor na to, že se s navýšením neprodlužuje splatnost úvěru. Ta běží dál stále stejná. V Zonky si přímo v nabídce máte možnost upravit výši půjčky nebo výši splátky. Nezmění se vám úroková sazba. Lze nastavit také datum splátky, sjednat pojištění apod. Některé půjčky si sjednáte maximálně na 250 000 Kč. Když řádně splácíte a nejsou žádné problémy, můžete získát průběžně možnost zvýšení maximálního limitu až na dvojnásobek, tedy 500 000 Kč. Naopak jiných krátkodobých půjček někdy půjčku navýšit nelze. Když částku doplatíte včas, můžete požádat o další půjčku s vyšším úvěrovým limitem.

V případě Air Bank podáte žádost o navýšení půjčky v internetovém bankovnictví. Musíte aktualizovat údaje a počkat na vyhodnocení a informaci, kolik peněz dostanete. Abyste mohli žádost podat, je nutné mít zaplacenou alespoň jednu splátku. Podobně získáte peníze také u Monety Money Bank, České spořitelny či Komerční banky. Obvykle banka sama nabízí možnost navýšení, pokud řádně splácíte, které se ukazuje v internetovém bankovnictví. V Raiffeisenbank získáte peníze navíc bez dokládání příjmu a poplatků.


KAM DÁL: Jak řešit situaci, kdy žádné peníze navíc nedostanete? Přečtěte si 7 tipů co dělat, když dojde k zamítnutí půjčky, nebo zjistěte, jak sehnat peníze bez půjčky.

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku