Chcete si půjčit na letní dovolenou? Máte několik možností

Autor: Ján Schneider

8.4.2020 (Čtení na 5 minut)

Blog

Zaprvé je nezbytné zvážit, zda si na dovolenou opravdu musíte půjčit. Pokud na ni nemáte, měli byste ji oželet a raději si na ni našetřit. Případně využít jiné možnosti, jak se zadlužit v bance či nebankovce. Půjčka na dovolenou totiž spadá do kategorie: na toto si nepůjčujte. Prakticky jde o porušení jedné ze zásad odpovědného půjčování.

Na co si nejčastěji půjčujeme?

Jednoznačně na bydlení. Podle dostupných statistik je to až kolem 86% z celkového počtu všech úvěrů v České republice. Ostatních 14% představují hotovostní půjčky na cokoliv. V této skupině vedou půjčky na vozidla, rekonstrukci bytu a spotřební elektroniku. Dovolená, rekreace a zážitky jsou na ocase statistik.

Věděli jste, že...
... až třetina českých domácností si nejčastěji půjčuje na automobily či jiná vozidla?

Ale až tři čtvrtiny oslovených v průzkumu České bankovní asociace odmítají půjčku na dovolenou. Půjčky "na zábavu a zážitky" reálně splácejí pouze přibližně 2% procenta Čechů.


Asi si nebudete půjčovat na dovolenou v bance. Jedno z pravidel odpovědného půjčování radí: doba splácení nemůže přesáhnout dobu životnosti zakoupeného. Dovolenou snad nemíníte splácet dva roky či více let. Pokud nejedete na cestu kolem světa. Zvažte půjčku z nebankovky, první rychlou půjčku můžete mít "zdarma". Musíte ji ale splatit do 30 dnů.

  • za to?
  • Neriskuji průšvih při splácení?
  • Vybírám půjčku rozvážně, s rozumem a čistou hlavou?
  • Je pro mě to, co jdu podepisovat, srozumitelné a jasné?

V České republice až 65% spotřebitelů žádá o peníze v bankách. Na druhém místě je pomoc příbuzných nebo známých, překvapivě až 34%. Zarážející je ale fakt, že až zhruba třetina těch, co by si půjčili v nebankovkách, by neověřovala licenci poskytovatelů. Zajímavé je i toto zjištění: více než 51% Čechů už nikdy nevidělo peníze, které někomu půjčili.

Možnosti půjčit si na dovolenou jsou téměř neomezené:

  • půjčka od soukromé osoby v hotovosti - žádný lichvář, ale příbuzní nebo známí
  • bezúčelová půjčka na cokoliv v bance
  • půjčka u nebankovky – krátkodobá, poprvé i bezúročná

Chceme-li se zadlužit pro dovolenou

  • Opravdu si potřebuji na dovolenou půjčit?
  • Má smysl půjčovat si na dovolenou přesto, že odborníci nedoporučují dluhy na zážitky?
  • Co když si budu muset půjčit na něco životně důležité a už nebudu moci, neboť jsem se zadlužil kvůli dovolené?
  • Od koho si půjčím, abych kvůli dovolené o všechno nepřišel?
  • Kolik zaplatím celkově, stojí to opravdu
Náš tip

Pokud si letos na dovolenou nenašetříte a nemáte šanci půjčit si v rodině, nebo od známých, co takhle dovolená na splátky? Tento způsob financování zážitků nabízí několik cestovek, některé dokonce bez navýšení. Obvykle je třeba zaplatit minimálně 20% ceny dovolené a zbytek splatit.


Jedním ze způsobů, který využívá mnoho rodin, je dovolená doma. V Česku. Pokud nemáte šanci letos našetřit na dovolenou v zahraničí, poohlédněte se po možnostech v naší vlasti. Je jich nepočítaně, letních i zimních. Jediné, co nám v naší krásné zemi chybí, je moře. Pokud na to nemáme, dokážeme přece slanou vodu a rozpálený písek oželet.

Je půjčka na dovolenou dobrý nápad?

Pro asi 2% českých spotřebitelů ano. Pokud se rozhodnete pro dovolenou zadlužit, zvažte všechna pro a proti. Jestli patříte k 37% Čechů, kteří nejsou ochotni šetřit, na dovolenou zřejmě nebudete mít nikdy. Zkuste se zamyslet nad alternativami, například možností jet na dovolenou v Česku.

Zdroje: Česká spořitelna / Česká bankovní asociace

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku