Přerůstají vám dluhy přes hlavu? Neztrácejte naději, ani hlavu!

Autor: Ján Schneider

21.1.2020 (Čtení na: 5 minut)

Blog

Věděli jste, že průměrná zadluženost v České republice na obyvatele je aktuálně 28 500 Kč? Pokud máte problémy se splácením úvěrů, věřte, že nejste jediná, nebo jen ten "jeden z mála". V každém případě neztrácejte hlavu a s rozvahou řešte problém. Existují osvědčené postupy na pomoc s dluhy. Zázračný způsob, jak se zbavit dluhů bez jejich splácení, ale neexistuje.

Jak splatit dluh

Radit v situaci, kdy je třeba řešit problémy se splácením půjčky nebo úvěrů, není snadné. Protože mnoho dlužníků si paradoxně poradit nedá a opakuje stejné chyby. Nejčastější a nejvíc likvidační je "hra na mrtvého brouka".

Ignorace jakéhokoliv problému v žádném případě není jeho řešením. Právě naopak. A při dluzích to platí ne dvojnásobně, ale v mnoha případech mnohonásobně. Musíte komunikovat, protože když vám na dveře zatluče exekutor, už bude pozdě.

Pokud jste v situaci, že si nedokážete pomoct s dluhy a splácet své závazky, vždy o tom věřitele informujte. Komunikujte a zjistíte, že nejběžnějším řešením je splátkový kalendář, odklad či snížení splátek.

Problém vždy řešte, protože pokud se ho pokusíte "nechat vyhnít", nikdy nevyhnije a sám se nevyřeší. Kromě věřitele informujte členy rodiny. Pokud se i nedočkáte pomoci od nejbližších, alespoň jim dáte možnost připravit se na nadcházející horší časy.

Přebírejte zásilky

Určitě neplatí, že pokud nepřijímáte zásilky, můžete se vymlouvat, že jste o dluhu nevěděli. Prakticky je jedno, zda jde o výzvu od věřitele, platební rozkaz ze soudu, nebo písemnost od exekutora.


Takové zásilky jsou obvykle považovány za doručené 10. den po tom, co byly připraveny k vyzvednutí. Některé dokonce vhozením do schránky, či 10 dní po vyvěšení na úřední desce soudu. Pokud zásilku určenou do vlastních rukou odmítnete převzít, je stejně považována za doručenou. Tudy tedy cesta nevede.

Jak se zbavit dluhů?

Pokud je dluhů více, selektujte. Musíte je řadit podle naléhavosti a zejména významnosti. Vždy se prioritně snažte splácet ty, co nejvíce "hoří". Například dluhy související s bydlením, nebo ty, kde jsou vysoké úroky, či sankce.

Plánujte. Krizový stav vždy vyžaduje krizový management a jeho základem je plánování. Pokud se dohodnete s věřitelem, případně vám pomohou blízcí, nemáte vyhráno. Protože tohle vám dluhy nesníží, pouze je oddálí.

Selský rozum nad zlato: Je nezbytné sestavit podrobný rozpočet, takový ten "selský": příjmy, výdaje, má dát, dal ... Budete překvapeni, když zjistíte, jaké různé máte výdaje a které z nich dokážete snížit. Zvažte i další práci, nebo brigádu, protože jednoznačně vaše příjmy nepokrývají náklady a nestačí ani na splácení povinných plateb a dluhů.

Půjčka na vyplacení dluhu

... není řešení, můžete se dostat do "dluhové spirály", ze které je velmi obtížné vyskočit. Efekt bývá obvykle přesně opačný: ne řešení dluhů, ale jejich navýšení. Půjčka na dluhy tedy není efektivní řešení. Zvažte konsolidaci a refinancování úvěrů. Ale pozor, tyto možnosti jsou obvykle schůdné ve stadiu, kdy ještě splácení zvládáte. Nebo máte více úvěrů a půjček, případně jejich podmínky nepovažujete za příznivé. Konsolidaci vám ale zřejmě nikdo neschválí tehdy, když už máte problémy se splácením.

Poradenství

Pokud zvažujete nabídky společností, které se živí oddlužováním, buďte obezřetní. Pokud v tísnivé situaci nemáte na právníka, nezoufejte. Bezplatné poradenství můžete najít zde:

Pozor na zesplatnění dluhu

Je to jedna z možností, jak poskytovatelé řeší nesplácející dlužníky. Jedná se prakticky o zrušení výhody splátek dluhu a požadavek splatit celý zbytek dluhu. Včetně úroků z prodlení a dalších sankcí. Poskytovatelé půjček k tomuto kroku přistupují, když dlužník nesplácí dluh včas a řádně. Obvykle když je nesplácení delší než 3 měsíce.

Ministerstvo financí vydalo v minulém roce Omezení zesplatnění spotřebitelského úvěru. Jde o jedno z deseti opatření v rámci produktové regulace a ochrany spotřebitele. Omezení spočívá v tom, že věřitel musí před zesplatněním dlužníka vyzvat ke splacení dlužné částky. A poskytnout mu na to lhůtu alespoň 30 dní. Až po ní může úvěr zesplatnit.

Závěrečný souhrn

  • neztrácejte naději a hlavu
  • nehrajte to na "mrtvého brouka"
  • snažte se problém aktivně řešit
  • přebírejte zásilky
  • komunikujte - i s věřitelem, i s rodinou a blízkými
  • plánujte, analyzujte příjmy, minimalizujte výdaje
  • hledejte možnosti navýšení příjmů
  • buďte na sebe přísní, zachovejte platební disciplínu
  • pokud je to možné, konsolidujte a refinancujte
  • dejte si bezplatně poradit
  • poučte se a naučte se finanční odpovědnosti
Pozitivní informace na závěr

Podle oficiálních statistik se průměrná zadluženost v České republice snižuje. Určitě ale ne sama od sebe ...


Zdroje: Česká národní banka

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku