Půjčka na auto nebo leasing: co je lepší a jaký je mezi nimi rozdíl?

Autor: Martina Mádlová

1.6.2023 (Čtení na 10 minut)

Blog

Koupě nového auta je drahá záležitost a jen málokdo si to může dovolit financovat ze svých peněz. Dostali jste se i vy do situace, kdy potřebujete nové auto, ale nemáte na něj hotovost? Zbývá možnost financování zvenčí. Pořídit ho můžete klasickým úvěrem nebo leasingem. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a která možnost je lepší?

Jak funguje půjčka na auto?

Běžný spotřebitelský úvěr lze použít na různé věci a auto mezi ně dozajista patří. Někteří poskytovatelé mají dokonce ve své nabídce přímo produkt s názvem půjčka na automobil a nejde o leasing. Hlavní rozdíl oproti leasingu je to, že vám vůz rovnou patří. Podmínkou například není ani havarijní pojištění, i když ho rozhodně doporučujeme. Můžete ho kdykoliv prodat, darovat, zrušit. Zkrátka se svým automobilem nakládejte, jak chcete. Je váš. Také existuje větší míra flexibility, protože si máte možnost dobu splatnosti i výši úvěru různě nastavit.

Tip

Jednodušší jsou i cesty do zahraničí, kdy nemusíte řešit plnou moc, přemýšlet nad tím, kdo vlastně může řídit a nad podobnými problémy.

Výhody půjčky

  • Jste vlastníkem auta okamžitě.
  • Můžete si flexibilně nastavit délku splácení.
  • Pokud automobilem neručíte, můžete ho klidně prodat nebo vyměnit.
  • Za předčasné splacení nejsou sankce. Zpravidla jen administrativní poplatek v omezené výši.
  • DPH lze odečíst najednou, což u leasingu nejde.

Čtěte také: Na co si půjčujeme nejvíc?

Nevýhody půjčky

  • Pečlivější kontrola úvěruschopnosti.
  • Často složitější papírování.
  • Nemusíte získat tak výhodné povinné ručení a havarijní pojištění.

Když máte auto v „pronájmu“ tedy na leasing

Sjednáním leasingu se auto nestává vaším majetkem, ale patří leasingové společnosti a ta vám jej pouze zapůjčuje. A protože nejde o váš majetek, nemůžete si s vozem dělat úplně, co chcete. Často ho nemůžete jen tak někomu půjčit, nechat upravit či přestavět. Přesto je leasing asi nejznámější možností, jak vůz financovat. Leasing si můžete vzít minimálně na 3 roky a maximálně na 7 let. Takto to stanovuje zákon. U nás fungují dva typy leasingu: finanční a operativní. Finanční spočívá v tom, že na začátku dáte nějakou akontaci (větší první splátku) a následně každý měsíc pravidelně platíte dohodnutý počet měsíců a na konci bude vaše. U operativního je to jinak. Platíte dohodnutou částku a na konci pak auto vrátíte.

Ač může vypadat operativní leasing nevýhodně, někomu se může vyplatit. Navíc přesně víte, kolik měsíčně zaplatíte, a protože platíte hlavně za ztrátu hodnoty, a ne celou cenu auta, mohou být i splátky někdy příznivější.

Myslíte si...

..., že operativní leasing je vhodný jen pro firmy? Ani náhodou. Hodí se pro každého, kdo chce ušetřit za koupi nového vozu a nemá chuť řešit servis, povinné ručení, havarijní pojištění a má rád každých pár let nové auto.

Na cenu operativního leasingu má vliv budoucí zůstatková hodnota. Proto se často nabízí levnější modely, které trh ojetin žádá a dobře se prodávají. Pokud toužíte po nějakém super drahém bouráku s nezvyklou kombinací barev nebo drahou výbavou? Raději si auto kupte nějak jinak.

Výhody leasingu

  • Jednoduché a rychlé vyřízení.
  • Dostanou se k němu i lidé s nižšími příjmy.
  • Automobil bude na konci smlouvy váš v případě finančního leasingu nebo ho vrátíte a pořídíte nový u operativního leasingu.

Nevýhody leasingu

  • Dokud auto nesplatíte, není vaše.
  • Za uzavření smlouvy se platí poplatek.
  • Podmínkou je i havarijní pojištění.
  • U povinného ručení obvykle není možné uplatnit bonusy.
  • Za předčasné ukončení smlouvy bývají sankce.

Čtěte také: Co je to akontace a proč byste s ní měli počítat při leasingu?

Jak je to s pojištěním u leasingu?

V povědomí lidí bývá leasing brán jako ta dražší varianta. V některých případech to tak je, ale rozhodně ne vždycky. Počítat musíte poplatkem za sjednání leasingu, ale na druhou stranu už je ve splátce zahrnuto i povinné ručení a havarijní pojištění. Vzhledem k tomu, jak široká je nabídka na trhu, najdete nabídky různě výhodné a hodně podobné.

Z toho vyplývá, že výběr vhodné finanční společnosti hraje obrovskou roli. Proto vybírejte pečlivě, nabídky mezi sebou porovnávejte, zjistěte si všechny informace o RPSN, abyste měli přehled o celkových nákladech na úvěr. Řešte i ostatní podmínky, úrokové sazby a další náklady. U leasingu berte v úvahu velikost akontace, výši splátek, částku pojištění a další faktory.

Omezené kilometry u auta na leasing

Většina leasingových firem má stanovený strop ujetých kilometrů. Tento limit bývá celkem dostatečný pro běžnou jízdu v ČR, ale na cesty do zahraničí už to moc není. Když limit překročíte, může společnost navýšit leasingovou splátku nebo chtít kilometry nad rámec nájezdu zaplatit. Obvykle jde o 1 Kč až 2 Kč, ale najdou se i tací, kteří budou chtít třeba 5 Kč za kilometr.

Věděli jste...

..., že existují prodejci automobilových potřeba a doplňků, kde vám za každý nákup vrátí určité procento? Je to ve formě cashbacku, kdy vy normálně v obchodě nakoupíte, zaplatíte a do zařízené cashbackové peněženky se vám nějaké procento vrátí zpět. Pohybuje se většinou kolem 2 až 5 %.

Získáte snáz půjčku nebo leasing?

Na získání je většinou horší půjčka. Tím, že jde o neúčelový úvěr, který není automobilem jištěný, nemá banka či nebankovní společnost žádnou jistotu. Proto si žadatele důkladně proklepne, než mu takový úvěr dá. A čím větší hodnota vozu, tím lepší bonitu musíte mít. Zejména v bance jsou podmínky hodně přísné. Nebankovní půjčky mívají trochu benevolentnější podmínky. Na druhou stranu je v tom určitá výhoda, protože nezíská úvěr někdo, u koho je jasné, že nezvládne splácet. Leasingové společnosti naopak poskytnout půjčku lidem i s horší bonitou. Jelikož jim vůz stále patří, mají jakousi jistotu, že o své peníze nepřijdou.

Vyhněte se nevýhodným úvěrům

Oba druhy úvěrů mohou být výhodnější i krajně nevýhodné. Pozor zejména na autobazary, které byly v minulosti doslova hnízdem nevýhodných nabídek a poskytovaly půjčky, které šly jen těžko vypovědět. Naštěstí tento problém vyřešil nový zákon o spotřebitelském úvěru, ale přesto občas mají někteří ještě tendence balancovat na hraně zákona a nabízet úvěry či leasing, který rozhodně není vhodný pro klienty. Dbejte tedy výše zmíněných rad, abyste se mohli radovat z nového vozu a netrápit se špatným úvěrem.

Dá se říct, zda je lepší leasing nebo úvěr na auto? Jednoznačná odpověď na to neexistuje, protože rozhodnutí ovlivňuje příliš mnoho proměnných, ať už je to typ vozu, vaše schopnost zaplatit akontaci, preference i způsob používání automobilu. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh financování, vždy pečlivě vybírejte, neukvapujte se a pečlivě čtěte smlouvu, než ji podepíšete. Vyhnete se nepříjemným překvapením v budoucnosti.

Kam dál: Úvěr vám nedali? Zjistěte, jak získat peníze bez půjčky. Znát byste měli i tipy k úspěšnému získání půjčky.

Zdroj: finance.cz, e15.cz, portalridice.cz

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku