Tipy na úspěšné získání půjčky

Autor: Ján Schneider

7.1.2021 (Čtení na 10 minut)

Blog

No jistě, ono se to asi snadno píše, ale těžce realizuje – si zřejmě říkáte. Máte pravdu, a proto nebudeme psát nicneříkající a hlavně nic neřešící tipy. Zkusíme to jinak: je nutné na úspěšné získání půjčky sepisovat tipy? Vždyť je to tak jednoduché: stačí splnit podmínky a peníze máte v ruce nebo na účtu. No jo, ale co když některou z podmínek nesplňuji a mám problém si půjčit? Na našem vysoce konkurenčním finančním trhu je možné získat půjčku i v nesnázích. Někteří poskytovatelé si na tom dokonce postavili své živobytí. Protože kde je poptávka, tam se časem musí objevit i nabídka, tak, jak všemocný trh káže. Ale pozor, dluhové pasti jsou nastraženy a dluhové spirály je velice jednoduché roztočit…

Jak získat půjčku, když jsem v registru dlužníků?

Tohle je jedna z běžných, ale matoucích otázek. Je totiž reálný fakt, že v některém z registrů dlužníků je jistý čas každý, kdo někdy o půjčku požádal. Vážně, seriózně a opravdu: každý, kdo o půjčku požádal. Věřte tomu, že je tam úvěrová historie každého žadatele o úvěr. Nejen po dobu splácení úvěru, ale i pár let potom. V registrech jsou zápisy neutrální a zápisy negativní.

Půjčku lze získat úplně normálně, i když jste v registru. Jde totiž i o to, v jakém registru a s jakým zápisem. Když si vás ten, od koho chcete peníze, proklepne v registrech, zjistí toho poměrně dost. Od toho vlastně registry jsou. Představte si, že jste poskytovatel finančních služeb a nemáte jak prověřit toho, komu půjčujete. Půjčili byste?

Abychom ale byli korektní a kompletní: možná se to divně čte, ale registry jsou i součástí systému zákonné ochrany dlužníků. Opravdu, jsou totiž lidi, kteří jsou schopni zaseknout se dlouhodobě v dluhové pasti nebo spirále. Když už tam jsou, je velmi komplikované a často prekérní se z nich dostat a vymanit. Ti, kteří nejsou schopni splácet, by si půjčovat neměli.


Víte, že...
...banky i nebankovky vždy posuzují žádosti o úvěr individuálně?

Tedy ne paušálně podle nějaké všeobecné matrice. O schválení či zamítnutí rozhodují sice podle daných pravidel, ale posuzují mnoho proměnných a skutečností, kupříkladu bonitu, aktuální zadluženost nebo platební morálku.

➡️ Čtěte také: 5 nejčastějších důvodů zamítnutí půjčky



Lze získat půjčku bez registru?

Další poměrně matoucí otázka… ono se to jenom jmenuje „půjčka bez registru“. Každý poskytovatel finančních služeb musí prověřit schopnost žadatele splácet. Ze zákona, a tudíž i ve vlastním zájmu. Je už jedině na poskytovateli, jestli záznamy v registrech bude brát v potaz, nebo ne. Ne že by neměl, on v podstatě musí, ale…jsou nebankovky, které prý do registrů nenahlížejí.

Půjčka bez registru existuje, nýbrž...Je to trefný název pro ty, kteří vědí, že by měli problém si půjčit kupříkladu v bance. Vtip je totiž v tom, že instituce s bankovní licencí mají podstatně přísnější podmínky posuzování bonity žadatele. V nebankovce tedy můžete získat i úvěr s negativním zápisem v registrech. Kromě exekučního registru, samozřejmě.

Každá „půjčka bez registru“ je pro žadatele riziková, protože už někde nějaký ten záznam má, a tudíž bude mít zřejmě problém splácet. Riziková je ale i pro poskytovatele, který riskuje půjčku rizikovému žadateli. Proto jsou tyto půjčky vždy na nízké sumy, s krátkou, obvykle měsíční lhůtou splatnosti, a jsou drahé. Prakticky nejdražší na trhu.

Jak získat půjčku?

Tahle – také běžně googlená – otázka by měla být povinnou součástí finanční gramotnosti. Kompletně, tedy i s odpovědí: Půjčku lze získat jednoduše, vážně stačí jenom splnit kritéria a podmínky poskytovatele. Konkrétní, přesné, pochopitelné a poskytovatelem prověřitelné podmínky a kritéria.

Samozřejmě je určuje zákon – ty základní. Zbytek je ne tak celkem ring volný, do jisté míry je také zákonně limitovaný. Musí být nastaveny určité “mantinely”, aby se z půjčování nestala bezbřehá lichva. A aby v úvěrovém segmentu finančního trhu mohli fungovat jenom seriózní poskytovatelé, a to samozřejmě pod dohledem České národní banky.

Jak získat půjčku ve zkušební době?

Tohle už je konkrétní dotaz zaměstnanců. U mnoha nebankovek je to téměř jedno, protože u většiny úvěrů nemusíte dokladovat příjem. V bankách je to jiné: pokud jste ve zkušební době, ale máte jiné dokladovatelné pravidelné příjmy, není to žádný problém. Pokud ne, některé banky umí přimhouřit oči, když u nich máte účet a jste bezproblémový klient.

Takže zkušební doba nemusí být překážkou získání úvěru. Těžší je to ale s výpovědní lhůtou. Když vám končí zaměstnanecký poměr, banka nemá žádnou záruku, že budete mít pravidelný příjem, dostatečný na splácení úvěru. Tudíž vám úvěr nemusí schválit. Opět ale platí: pokud vám mimo mzdu přicházejí na účet jiné pravidelné příjmy, mohlo by to klapnout.

Lze se připravit na schválení půjčky?

No jistě, je to jednoduché. Nevyhnutelné je mít několik let čistý štít, bez negativních záznamů v registrech dlužníků. Kromě toho – u úvěrů s nutností dokladovat příjem – mít dokladovatelný příjem. A k tomu už jenom splnit další podmínky na získání úvěru, stanovené tím, od koho se chystáme si půjčit. Jinudy cesty prostě nevedou.


Naše tipy

  • když se rozhodujete pro půjčku, pečlivě zvažujte, srovnávejte a vybírejte
  • půjčky „bez registru“ jsou obvykle nejdražší
  • půjčit si dokážete za pár minut, splácet ale můžete dlouhá léta
  • nikdy si nepůjčujte na splácení jiné půjčky
  • na půjčku nemáte zákonný nárok nebo právo, můžete jenom využít možnost si půjčit
  • nehledejte nezákonné způsoby půjčky, nikdy se nevyplatí a generují další problémy
  • při vypisování žádosti a dokládání všeho potřebného nic nezatajujte
  • zavádějící nebo lživé informace se vám vymstí a nevyplatí – nikdo vám v budoucnosti nebude ochoten půjčit
  • uvedení nepravdivých informací v žádosti o půjčku je porušení zákona
  • pokud nesplňujete některou z podmínek získání půjčky, obraťte se nejprve na svoji banku
  • když jde o „rychlé peníze“, můžete je získat, i když máte negativní záznam v registru
  • pokud vám nikdo z finančních institucí – bank nebo nebankovek – nechce půjčit, zvažte jiné zákonné možnosti – zkuste si půjčit od rodiny, známých, nebo zvažte P2P půjčku
  • nikdy si nepůjčujte, pokud to není nezbytné
  • podmínky na získání půjčky je nutné naplnit, nelze je obejít.


Pravidla jsou holt pravidla

Pravidla, podmínky a kritéria na získání úvěru nejsou k tomu, aby zbytečně komplikovaly získání úvěru. Poskytovatelé finančních produktů potřebují vydělat, ne prodělat. Proto ve smyslu zákona, ve vlastním zájmu i v zájmu žadatelů prověřují, jestli žadatel bude schopen půjčku splatit. Nám, běžným lidem, kteří si občas potřebují půjčit, nezbývá nic jiného, než pravidla, podmínky a kritéria poskytovatelů respektovat a naplnit.

Když už si půjčit, tak s rozumem

I když se nám může zdát, že finanční trh je ring volný, není to krvavý masakr bez pravidel hry. Naopak, banky i nebankovky mají v úvěrovém segmentu finančního trhu poměrně striktní pravidla, která musí splňovat a dodržovat. Pro spotřebitele je to výhoda, konkurence je širokospektrální, je z čeho vybírat prakticky bez obav, že narazíte na šmejdy nebo lichváře. Získat půjčku v Česku není komplikované, tedy pokud splníte podmínky a kritéria. Pokud je nesplňujete, je to složitější. Ale v některých případech to jde. Vždy si ale půjčujte s rozvahou a s rozumem, abyste si to, na co jste si půjčili, užili v pohodě.

Zdroje: Evropská unie – Your Europe | Česká národní banka | Ministerstvo financí ČR

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku