Je reálná půjčka po insolvenci?

Autor: Martina Mádlová

5.1.2022 (Čtení na 6 minut)

Blog

Lidé během trvající insolvence musí odvádět velkou část svého příjmu na uhrazení nezaplacených pohledávek. Není divu, že po jejím skončení na tom často nejsou finančně vůbec dobře. Situace bývá napjatá a jakmile se vyskytne neplánovaný výdaj, nastává problém. Pokud přijde například nedoplatek za energie, který momentálně nejste schopni zaplatit, může se půjčka po insolvenci zdát jako dobré řešení. Máte na ní vůbec nárok? Jak na osoby, které za sebou mají oddlužení pohlížejí poskytovatelé půjček?

Zápis v Insolvenčním rejstříku po ukončené insolvenci

V Insolvenčním rejstříku se ocitnete ve chvíli, kdy podáte návrh na zahájení insolvenčního řízení. Zápis proběhne i za situace, kdy soud insolvenci neschválí nebo byla z nějakého důvodu zastavena. Celou problematiku upravuje zákon č.182/2006 Insolvenční zákon. Pokud insolvenci úspěšně zaplatíte, bude váš zápis aktivní ještě dalších pět let a ani pak není úplně vymazaný, jen není viditelný pro veřejnost. Jestliže nebyla insolvence schválena nebo byla později zastavena, může být požádáno o výmaz z rejstříku tři měsíce po ukončení řízení.

Půjčky po insolvenci od banky

Banky půjčku po insolvenci poskytne jen velmi výjimečně a pravděpodobně ne dříve než pět let po jejím ukončení, v podstatě celou dobu, kdy je člověk veden v Insolvenčním rejstříku. V případě pravidelných a dostatečně vysokých příjmů můžete zkusit požádat o půjčku i dříve, ale získá ji jen malé procento žadatelů.

Pokud ovšem mezi vašimi dluhy byl nějaký bankovní, lhůta, po kterou na bankovní půjčku nedosáhnete, se pravděpodobně prodlouží. Banky mají velmi přísná pravidla pro poskytování úvěrů a dlužníci, kteří nebyli schopni splácet svůj úvěr a skončili nejen v insolvenci, ale i v registru dlužníků, pro ni nemají dostatečnou bonitu.

Čtěte také: 7 tipů co dělat, když dojde k zamítnutí půjčky

Nebankovní půjčka po insolvenci

Ti, kdo nedostanou půjčku v bance, mohou zkusit požádat o některou z nebankovních půjček. Někteří poskytovatelé jsou ochotni poskytnout finanční injekci dokonce ihned po ukončení oddlužení. Velmi často jde o malé rychlé půjčky s krátkou dobou splatnosti, za kterou zaplatíte poměrně dost peněz.

Proto je důležité si dobře rozmyslet, zda zvládnete částku uplatit, popřípadě využít pro jistotu nabídku na první půjčku zdarma pro nové klienty. Tak zaplatíte pouze to, co jste si půjčili a nic navíc.

Nebankovní společnosti poskytují půjčky většímu množství klientů, i těm, kteří například nemohou nebo nechtějí dokládat příjem, nemají bankovní účet nebo mají záznam v registru dlužníků a chtějí využít půjčku bez registru. Opět je tu ale problém s většími úroky a poplatky, a také velkými sankcemi v případě pozdních splátek.

Je vhodné vzít si půjčku po insolvenci?

Do finančních nesnází se po skončení insolvence a v podstatě už během ní, dostanete snadno. Několik let musíte vyjít pouze s životním minimem, a to se špatně šetří peníze z výplaty na horší časy nebo sesekává rodinný rozpočet. Bohužel rozbitý spotřebič se neptá, zda je ta správná chvíle a stejně tak automobil nebo energetické společnosti, které čekají na zaplacení vašeho nedoplatku. V některých situacích může být tedy půjčka jediným řešením.

Buďte velmi obezřetní, od koho si půjčujete a vyhýbejte se soukromým osobám, půjčkám na směnku a jakýmkoliv jiným pofidérním nabídkám. Nikdy nepodepisujte žádné smlouvy, pokud si je dobře nepřečtete a nerozumíte každému slovu. Vybírejte mezi ověřenými poskytovateli pod kontrolou ČNB. Tak máte jistotu, že vše proběhne v souladu se zákonem.

Co musíte udělat pro získání úvěru po insolvenci?

Co udělat, abyste dostali půjčku po insolvenci ihned? V první řadě je velmi důležité, jak jste se chovali během trvání insolvence i po ní. Včasné platby za telefonní účty, za energie, žádné další nuly po splatnosti apod. Dále musíte mít stabilní zaměstnání s pravidelným příjmem. Pokud už se dostanete k žádosti o půjčku, neberte si žádné závratné sumy, ale skutečně jen to, co doopravdy potřebujete. Mějte plán, na co finanční prostředky použijete a především, jak je budete splácet.

Pokud vám žádost zamítli, nezkoušejte hned dalšího poskytovatele, ale nejdříve zjistěte, proč k zamítnutí došlo. Vaše žádosti o půjčky u banky, včetně výsledků, jsou vedeny v bankovním a nebankovním registru informací. Několik žádostí rychle za sebou má za následek to, že se vám žádosti zbytečně nahromadí a vy půjčku příště opět nedostanete jen kvůli tomu.

Čtěte také: 5 nejčastějších důvodů zamítnutí půjčky

Dostanete půjčku v insolvenci?

Brát si půjčku v insolvenci oficiálně úplně nejde. Rozhodně vám takový úvěr nemohou poskytnout banky nebo nebankovní společnosti, které mají platnou licenci od ČNB. Zároveň byste s novou půjčkou mohli přijít o celou insolvenci, kdyby na ní přišel insolvenční správce. Ten vás okamžitě nahlásí u soudu, ten vydá rozhodnutí o ukončení a vy skončíte v konkurzu.

Jedinou možností je jednorázová platba celé insolvence. Toto řešení nabízí oddlužovací společnosti. Rozhodně však nepočítejte s tím, že se zbavíte svého dluhu, jen nyní začnete splácet jednu velkou půjčku. Pro vás může být tato varianta výhodnější, protože už jsou k mání benefity ve formě odkladu splátek, možnosti předčasného splacení apod.

Naučte se správnému hospodaření s penězi

Insolvence je znamením, že má člověk problém s hospodařením s penězi. Každý, kdo vydělává peníze, by si měl tvořit finanční rezervu na horší časy a rozhodně si nepůjčovat na běžné a nedůležité záležitosti. Pokud si vezmete úvěr na bydlení, rekonstrukci bytu nebo auto a víte, že vám nevznikne problém se splácením, je to v pořádku. Na dárky, dovolené nebo nový telefon si zbytečně nepůjčujte, pokud na to nemáte. Pokud už si půjčujete, vybírejte skutečně pečlivě a neberte první nabídku, která vám vyskočí na internetu, ale projděte si jich více prostřednictvím online srovnávače, kde máte prověřené poskytovatele všechny na jednom místě. Každý by měl vědět, jak vybrat nejvýhodnější půjčku a vyhnout se nevýhodným nabídkám.

Kam dál: Nedosáhnete kvůli insolvenci na půjčku? Existuje hned několik způsobů, jak sehnat peníze bez půjčky, kterými můžete svou situaci řešit.

Zdroje: ČNB, Insolvenční rejstřík, Banky.cz, Insolvenční zákon

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku