7 tipů co dělat, když dojde k zamítnutí půjčky

Autor: Martina Mádlová

21.6.2021 (Čtení na 10 minut)

Blog

Žádali jste o úvěr a bohužel přišla negativní odpověď. O tom, zda půjčku dostanete rozhoduje vaše úvěrové skóre. Často stačí, když nesplňujete jeden z požadavků a máte smůlu. Co dělat, když dojde k zamítnutí půjčky poskytovatelem? Jaké další možnosti máte, pokud peníze skutečně potřebujete? Poradíme vám několik možností, které mohou situaci obrátit ve váš prospěch.

1. Zjistěte důvod zamítnutí půjčky

Ještě předtím, než začnete hledat nové možnosti, jak půjčku získat, zjistěte, z jakého důvodu byla zamítnuta. Samozřejmě se může stát, že vám poskytovatel nebude chtít sdělit důvod a zákon mu takovou povinnost ani neukládá. Nenechte se ovšem odmítnutím odradit. Solventní společnost s tím nebude mít problém. Velmi doporučujeme projít poctivě veškeré podmínky půjčky, možná sami přijdete na nějakou chybu, kterou jste nevědomky udělali. Pak je často možné situaci ještě řešit k vaší spokojenosti nebo si podat úplně novou žádost, kde si už dáte větší pozor.


➡️ Čtěte také: 5 nejčastějších důvodů zamítnutí půjčky


2. Poproste rodinu nebo známé

„V bance jsem nedostal půjčku, tak se obrátím na strýčka, ten má peněz hodně.“

Ano, i takto může člověk přemýšlet a poprosit o půjčku někoho z rodiny či přátel se přímo nabízí. Jenže ne vždy je půjčka v rodině úplně dobrý nápad a může vést k pozdějším rozkolům. Pokud máte štěstí na perfektní rodinné vztahy nebo dobré přátele, kteří vám navíc rádi finančně pomohou, s čistým svědomím je oslovte. Je pravděpodobné, že vám půjčí bezúročně a snadno si domluvíte pravidla, která budou pravděpodobně benevolentnější než jinde.

Představte si ale situaci, kdy se vám dotyčný ozve po dvou měsících, že potřebuje okamžitě vrátit půjčené peníze, ač jste spolu byli domluveni na splátkách trvajících například rok. Z této situace vyplývá jen jedno, platit by měla jasná domluva a nejlépe podložená smlouvou v písemné formě, která ochrání obě strany. Mnohé konflikty mezi blízkými lidmi způsobila nedorozumění ohledně půjčování peněz a v nemálo případech došlo k tak razantnímu ochladnutí vztahů, že už je nešlo obnovit.


➡️ Čtěte také: Jak sehnat peníze bez půjčky?



Náš tip

Zvažte, zda budete půjčku opravdu potřebovat a stojí vám za to ohrozit rodinné vztahy. Ztratit důvěru svých nejbližších se povede často už jen tím, že se dostanete do prodlení se splácením. Peníze obvykle nutně potřebujete jen krátkodobě, což může vyřešit i rychlá půjčka do výplaty, nebo dokonce první půjčka zdarma, zatímco s blízkými se můžete rozkmotřit už napořád.


3. Zkuste žádost o půjčku v bance, kde jste dlouholetým klientem

Drtivá většina lidí má dnes bankovní účet u některé banky. Pokud vám tam chodí pravidelně příjem a jste dlouholetým klientem, mohla by pro vás být půjčka dostupnější než jinde. Přes internetové bankovnictví je často ke sjednání kontokorent nebo kreditní karta. V některých případech takto vyřešíte klidně celou půjčku, pokud se nejedná o příliš vysokou částku a nemáte vůči bance žádné nesplacené závazky.


Náš tip

Pokud vás v bance odmítnou i přesto, že jste už dlouho jejich klienti, můžete využít společnost s lepšími podmínkami, kam spadají především nebankovní poskytovatelé. Ti často umožní čerpat peníze i těm žadatelům, kteří jinde neuspějí. Mírnějšími požadavky se vyznačuje půjčka bez registru a rozhodně také půjčka bez doložení příjmu.


4. Zlepšete svou finanční situaci

Příjmy a výdaje jsou alfou a omegou každé žádosti o půjčku. Ač se možná nabízí půjčka bez doložení příjmu, neznamená to, že žadatel nemusí žádné mít. Pokud vám zamítnou vaši žádost právě z důvodů nízkých příjmů nebo příliš vysokých výdajů, je potřeba postavit do latě domácí rozpočet a zlepšit své úvěrové skóre. V případě, že vám nestačí peníze, zjistěte si od poskytovatele, jak vysoký úvěr si můžete vzít (jaká je maximální výše splátky), abyste na půjčku dosáhli. Možná by problém vyřešila jen nová žádost se splátkami rozdělenými na delší období. Stejně tak zvažte nižší požadovanou částku.

Druhou stranou mince jsou pak příliš vysoké výdaje. Revidujte také veškeré splátky, které máte. V tomto ohledu se jako vhodné řešení nabízí konsolidace, kdy si převedete všechny půjčky do jedné a platíte pouze jednu splátku a velmi často nižší. Navíc si můžete půjčit i nějaké peníze navíc. Zkuste se poohlédnout po jiném poskytovateli energií, výhodnějším nájmu apod.


Věděli jste…
..., že zajištěné půjčky dokážou nabídnout vyšší úvěrový rámec a výhodnější úrokovou sazbu?

Spolužadatel nebo ručitel je určitě vhodný, pokud vaše příjmy na požadovanou částku nestačí. Zároveň je nutné si spočítat všechna rizika, protože ve chvíli, kdy by vznikl u dlužníka problém se splácením, dostanou se do problémů právě lidé, kteří se za váš úvěr zaručili. I z tohoto důvodu se těší čím dál větší oblibě půjčky bez ručitele.


5. Zbavte se jiných dluhů

Máte kontokorent? Zrušte jej. Vlastníte kreditní karty, ze kterých peníze nevybíráte? Šup s nimi pryč. Každý aktivní úvěr, i když jej momentálně nevyužíváte, se vám promítne do vašeho úvěrového skóre a může to být důvodem, proč nedosáhnete na požadovanou půjčku. Pokud máte více různých úvěrů, které jednorázově nedokážete doplatit, zkuste již zmíněnou konsolidací. Možností je taktéž refinancování nevýhodné půjčky, kdy splácíte zbytečně moc. To se hodí především v případě hypotéky a vyšších částek úvěrů s nevýhodnou úrokovou sazbou.

6. Zkontrolujte registry dlužníků

Výraznou překážkou získání půjčky jsou negativní záznamy v registru dlužníků. Poskytovatel musí vaší úvěrovou minulost zkontrolovat vždy. Pokud jste měli v minulosti problémy se splácením, dostali jste se do exekuce nebo ji momentálně splácíte, v bance vám peníze nepůjčí.

Šance se vám naskýtá u poskytovatele, který nabízí půjčky bez registru. Tam hodnotí bonitu klienta trochu mírněji a berou v úvahu i další parametry týkající se konkrétního žadatele. Proto máte velkou šanci peníze získat i přes ne úplně pozitivní úvěrovou historii. Jestliže ovšem potřebujete vyšší částku, trváte na bance nebo nesplníte podmínky na jiný úvěr, musíte počkat, až vás z registru vymažou. Bohužel má každý své lhůty v délce kolem 3 let.

7. Změňte pracovní smlouvu

Máte pracovní smlouvu na dobu určitou? Jste ve výpovědní či zkušební lhůtě? I v tom může být kámen úrazu. V takových případech je řešení poměrně jasné. V případě zkušební doby počkáte, až vám skončí. Standardně trvá tři měsíce. U výpovědní lhůty je to složitější, protože musíte vyčkat až vám skončí, nastoupíte do nového zaměstnání, a ještě absolvujete opět zkušební dobu. V případě smlouvy na dobu určitou zkuste promluvit se zaměstnavatelem a změnit ji na neurčitou. Menší částky mohou pokrýt rychlé půjčky, kde dodáváte jen minimum dokladů a peníze získáte velice rychle. Zjistěte si včas, co lze pokládat za pravidelný příjem pro účely posouzení úvěruschopnosti žadatele o půjčku, abyste pak nebyli nemile překvapeni.


➡️ Čtěte také: Bonita klienta: proč je tak důležitá a co dělat pro její zvýšení?


Závěr

Je běžné, že si klienti dávají více žádostí k různým společnostem naráz, aby si mohli porovnat nabídky. Je zde ovšem riziko, že když máte otevřeno více žádostí, může dojít někde jinde ke zdržení, protože společnosti vaše žádosti vidí v registrech. Pokud vám odklepne půjčku několik poskytovatelů, dojde k vašemu krátkodobému předlužení, což si žádná banka nebo nebankovní společnost nemůže dovolit, a to i z hlediska platné legislativy.

Výsledek tak může být ten, že vám nedají půjčku nikde, i když za jiných okolností byste jí třeba získali. Porovnat nabídky zvládnete ale i tak. Stačí si ve srovnávači půjček navolit vybrané parametry a pak prostudovat jednotlivé společnosti. Velmi rychle tak zjistíte, jakou půjčku si můžete dovolit a kde máte největší šanci schválení. Pokud ani takto neuspějete, musíte nejdřív odstranit překážky, které získání úvěru brání a zkusit to znovu.

Zdroje: Zákon o spotřebitelském úvěru

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku