Bankovní identita: Bezpečný a pohodlný způsob online ověřování

Autor: Martina Mádlová

10.4.2024 (Čtení na 8 minut)

Blog

Bankovní identita je inovativní nástroj, který umožňuje online ověřování identity a funguje v podstatě trochu jako digitální občanka. Nabízí tak pohodlnou a bezpečnou alternativu k přihlašování do internetového bankovnictví, na portály státní správy a komerčních společností. V tomto článku se dozvíte vše potřebné o tom, co je bankovní identita, jak si ji zařídit, k čemu ji lze využít a jaké jsou její výhody a nevýhody.

Co je bankovní identita?

Bankovní identita je ověřovací metoda, která umožňuje klientům bank ověřit svou identitu online bez nutnosti používat další nástroje (např. eObčanka, NIA ID). Ověření probíhá v internetovém bankovnictví klienta, kde se uživatel přihlásí běžným způsobem (heslem, PINem, otiskem prstu apod.). Digitální ověření identity uživatelů poskytované bankami funguje v celé řadě zemí pro různými značkami. U nás je to BankiD. Začala fungovat v roce 2021 a využilo ji hned 700 000 lidí. Můžete se bezpečně a rychle přihlásit do portálů firem a úřadů, komunikovat a vyřídit spoustu věcí online. Nemusíte si pamatovat tolik hesel a máte možnost podepisovat i dokumenty a smlouvy, vyřešit pojištění, půjčky nebo třeba vzdělání.

Tip

Bank ID je propojeno s internetovým bankovnictvím a provozují ji samy banky. Nemusíte nikam dávat své údaje, jen se na daném portále přihlásíte svými přihlašovacími údaji z internetového bankovnictví a vaše totožnost je ihned ověřena. Nemusíte se tedy bát. Jde o zcela bezpečnou službu.

Jak bankovní identita funguje?

Funguje to jednoduše. Na portálu úřadu nebo firmy, která Bank iD využívá, zvolíte tuto možnost přihlášení. Následuje výběr banky, přes kterou se chcete přihlásit. Budete přesměrováni na její stránky, zadáte své přihlašovací údaje nebo se přihlásíte pomocí otisku prstu či jinou metodou, kterou využíváte. Banka vaši identitu následně potvrdí a vy budete přesměrováni zpět na daný portál. Přihlašovací údaje vidíte jen vy a vaše banka. Úřady ani firmy je nevidí. Přihlášení si můžete i vyzkoušet nanečisto zde.

Jak si zřídit bankovní identitu?

Bankovní identitu pravděpodobně už máte, pokud používáte internetové bankovnictví u banky, která je v tomto systému zapojená, a to už je dnes většina. Dříve bylo nutné si Bank iD zřizovat, protože zapojených bylo jen pár bank. Dnes už musíte aktivovat identitu jen v některých případech. Většinou je ale proces jednoduchý a intuitivní. Stačí se přihlásit do internetového bankovnictví a aktivovat službu bankovní identity. Banka vás poté provede celým procesem a informuje vás o případných dalších krocích.

Dobré vědět

Používání bankovní identity není povinné. S úřady můžete komunikovat elektronicky i jinak, například využít jejich elektronickou podatelnu, e-mail, webový formulář, eObčanku či Mobilní klíč eGovernment.

Které banky ji poskytují?

Službu bankovní identity v současnosti nabízí většina velkých českých bank:

  • Česká spořitelna
  • ČSOB
  • Komerční banka
  • Raiffeisenbank
  • mBank
  • Air Bank
  • Banka Creditas
  • Moneta Money Bank
  • Fio banka
  • UniCredit Bank

mBank a UniCredit Bank umožňují využití bankovní identity jen v portálech státní správy.

K čemu ji lze využít?

Bankovní identitu lze využít k ověření identity na portálech státní správy a komerčních společností, které jsou do projektu zapojeny. Mezi ně patří například:

  • Portál občana: platnost dokladů, obnovení řidičského průkazu, bodové hodnocení řidičů, výpis z rejstříku trestů
  • Česká správa sociálního zabezpečení: podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ, informace o zaplacených zálohách na důchodové pojištění OSVČ
  • Moje daně: podání daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob, dani z nemovitosti a dalších, kontrola stavu daňových účtů
  • Aplikace eRecept: vydané a nevydané léky, přehled o absolvovaném očkování
  • Úřad práce ČR: žádosti o rodičovský příspěvek, podporu v nezaměstnanosti nebo další dávky

Agendy státních úřadů najdete na stránce Bankovní identita ve státní správě a přehled firem, kde můžete využít bankovní identitu, najdete na stránce Firmy, které využívají Bank iD.

Jaké jsou výhody bankovní identity?

  • Pohodlí: Ověření probíhá v internetovém bankovnictví, které klient běžně používá. Můžete tak učinit kdykoliv a kdekoliv.
  • Bezpečnost: Bankovní identita je chráněna bezpečnostními systémy banky. Jde tedy o stejnou ochranu, jakou jsou chráněny vaše peníze. Banka zároveň nesdílí vaše údaje žádné třetí straně a vaši totožnost potvrzuje vždy jen s vaším souhlasem.
  • Jednoduchost: Není nutné instalovat žádné další aplikace ani software.
  • Univerzálnost: Bankovní identitu lze využít na mnoha portálech státní správy a komerčních společností. Máte jedno přihlašování a získáte mnoho služeb od internetového bankovnictví, přes portály státní správy, e-shopy i další weby, které mají klientskou zónu.
  • Zdarma pro všechny: Bankovní identitu můžete používat k podepisování dokumentu, podávání různých žádostí nebo k prokázání totožnosti jednoduše a zdarma.

Jaké jsou případné nevýhody?

  • Dostupnost: Ne všechny banky zatím službu bankovní identity nabízí.
  • Nutnost mít bankovní účet: Pro zřízení bankovní identity je nutné mít bankovní účet u banky, která tuto službu nabízí.

Kdo za projektem bankovní identity stojí?

Společnost Bankovní identita, a.s. vznikla v září roku 2020. Původně měla existovat pod názvem SONIA nebo BankID. Jejími akcionáři jsou banky: Air Bank, Česká spořitelna, Fio banka, Komerční banka, mBank, MONETA Money Bank, ČSOB, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

Závěr

Bankovní identita je moderní a pohodlný nástroj online ověřování, který nabízí řadu výhod. Její používání se bude pravděpodobně dále rozšiřovat a v budoucnu se stane běžným standardem online ověřování identity.

Kam dál: Znáte všechny mýty o finanční gramotnosti? Měli byste. Ve finančním světě existuje také finanční arbitr. kdo to je?

Zdroje informací: kb.cz, bankid.cz, csas.cz

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku