U půjček bez dokládání příjmů zvyšte ostražitost. Ne vždy se vyplatí

Autor: Martina Mádlová

27.10.2022 (Čtení na 6 minut)

Blog

Potřebujete půjčku, ale nemůžete doložit své příjmy? Využijte půjčku bez doložení příjmů. Pozor na to, že název může být trošku zavádějící. Lidé, kteří nemají žádné příjmy totiž úvěr nedostanou. Pro koho jsou tedy určeny a jak fungují?

Žadatelé, kteří nemají vysoký příjem, chodí na brigády nebo jsou třeba v důchodu či na rodičovské dovolené, nemají tolik možností, jak získat půjčku. Přesto může nastat situace, že peníze potřebují a musí si půjčit. Naštěstí i v takových případech možnosti existují. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Co je půjčka bez doložení příjmu?

Půjčky bez příjmu prakticky neexistují. Vždy musíte mít nějaký a je to dané i zákonem. Poskytovatel musí ověřit, že zvládnete splácet a budete na to mít peníze. Na druhou stranu není určena forma tohoto ověření a existují poskytovatelé, kteří vám dají úvěr i bez toho, abyste svůj výdělek museli dokládat.

V čem spočívá pointa půjčky bez doložení příjmu?

Jde o půjčku, kdy nemusíte dokládat papírový přehled od zaměstnavatele. Banka nebo nebankovní společnost jej nevyžaduje a ověří si vaši schopnost splácet jinak. Jsou určené hlavně pro:

  • žadatele s malým příjmem,
  • osoby na mateřské a rodičovské dovolené,
  • studenty,
  • důchodce,
  • OSVČ.

Výhody

  • vyšší pravděpodobnost získání než v bance,
  • rychlé posouzení žádosti a převod peněz,
  • široký rozsah částek,
  • žádost online z pohodlí domova,
  • bez účelu a ručitele.

Nevýhody:

  • po novele spotřebitelského zákona méně poskytovatelů,
  • vyšší úrok a poplatky než v bance,
  • nutný příjem.

Věděli jste, ...

…že novela zákona z roku 2016 běžné půjčky bez doložení příjmu značně zkomplikovala? Zákon stanovuje, že poskytovatelé vždy musí ověřovat klientovu schopnost platit. Zákon má žadatele chránit před předlužováním a pozdějším potížím. Podle statistik se to skutečně daří a počet exekucí klesl například v roce 2020 o více než 25 %.

Banky a půjčka bez příjmu

Půjčky bez doložení příjmu nejčastěji poskytují nebankovní společnosti, ale pokud vám chodí na bankovní účet pravidelně příjem, máte možnost získat finance také v bance. Za předpokladu, že nemáte žádný záznam v registru dlužníků nebo nějaké poplatky po splatnosti. Takto lze získat větší i menší částky. Nejčastěji lidé z těchto bankovních půjček využívají kontokorent nebo kreditní karty. Pro tyto případy je vhodné vědět, jaké příjmy vám banka a nebankovní společnost uznají při žádosti o půjčku.

Jak vyřídit půjčku a co je k tomu potřeba?

V dnešní době se půjčky vyřizují nesmírně rychle a není nutné chodit na pobočku. Vše si sjednáte online vyplněním příslušného formuláře, telefonicky nebo tak, že k vám domů přijde kurýr s podklady. Jakmile je vaše žádost schválena, můžete čekat peníze na účtu obratem. Jelikož je na trhu poskytovatelů hned několik a každý má své výhody a nevýhody, je vhodné si jednotlivé nabídky nejdříve porovnat v nějakém srovnávači půjček podle zvolených parametrů. Můžete vybírat podle RPSN sazby, poplatků, nebo třeba podle toho, zda poskytovatel nabízí první půjčku zdarma.

K získání půjčky toho moc nepotřebujete:

  • občanský průkaz: v některých případech je nutný ještě další doklad jako například pas či řidičský průkaz,
  • telefonní číslo: přijde vám na něj potvrzovací SMS nebo vás může kontaktovat operátor poskytovatele,
  • bankovní účet: určený pro příjem peněz, pokud nežádáte o půjčku v hotovosti,
  • e-mailovou adresu: je důležitá pro další komunikaci s úvěrovou společností.

Jaké půjčky bez příjmu jsou k dispozici?

Poskytovatelé nabízí různé typy půjček. Můžete zvolit krátkodobou variantu se splatností kolem 30 dní a částkami kolem 20 000 Kč. Jde o rychlé půjčky, někdy označované jako půjčky do výplaty. Další jsou střednědobé půjčky, které musíte splatit do jednoho roku a šanci už máte na vyšší částky. Poslední možností jsou dlouhodobé úvěry, kde máte splatnost až několik let a dá se získat třeba i milion korun.

Půjčí vám se záznamem v registru?

Záznam v registru znamená snížení bonity a v bance by vám v takovém případě vůbec nepůjčili. Některé nebankovní společnosti jsou ochotné půjčit i takovým klientům a poskytují půjčky bez registru. Obvykle však nelze kombinovat obě možnosti, tedy mít záznam a zároveň nemoci doložit příjem. Každý poskytovatel se musí chránit před rizikem, které je u problémových žadatelů mnohem vyšší. Pokud už takový úvěr poskytnou, musíte počítat s vyšší úrokovou sazbou a výraznými sankcemi v případě zpoždění se splátkami.

Závěr

Půjčka bez doložení příjmu od banky nebo nebankovní společnosti kdy nemusíte chodit za zaměstnavatelem a dokládat takto svůj příjem, má také svá rizika. V první řadě je důležité si uvědomit, že odněkud vám pravidelně peníze musí chodit. Doložit to můžete například rozhodnutím o důchodu, o přiznání rodičovského příspěvku nebo postačí výpis z bankovního účtu.

Jako všude i zde se mohou vyskytnout společnosti, které se snaží obejít zákon. Stačí totiž nabízet půjčku na živnostenský list, protože pak tato pravidla neplatí. Buďte při výběru půjčky obezřetní, zkontrolujte si, že žádáte o poskytovatele, který má platnou licenci ČNB, podívejte se na recenze a nenechte se odbýt, když budete mít otázky. Vždy čtěte obchodní podmínky a smlouvy. Měli byste také vědět, jak vybrat nejvýhodnější půjčku a vyhnout se nevýhodným nabídkám.

Zdroje: statistiky.ekcr.info

➡️ Kam dál: Nezískali jste peníze z půjčky, ale potřebujete je? Měli byste vědět, jak sehnat peníze bez půjčky. Každý by měl také vědět, jaké jsou důsledky neplacení půjčky.

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku