Oplatí se úvěr navýšit nebo vzít nový?

Autor: Martina Mádlová

10.11.2023 (Čtení na 10 minut)

Blog

Už nějaký úvěr máte, ale dostali jste se do situaci, kdy si potřebujete půjčit další peníze? I to se může stát a možností, jak problém vyřešit je hned několik. Otázka je, která varianta pro vás bude ta pravá a výhodná, ať už zvažujete navýšení stávající půjčky, oslovení blízkých nebo úplně nový úvěr. Co si vyberete?

Navýšení stávající půjčky

Pokud už nějakou půjčku máte, asi je pro vás nejlogičtější krok zkusit si úvěr navýšit. V tomto ohledu záleží na tom, jaký druh půjčky to je a u koho. Vaši šanci samozřejmě ovlivní také příjmy, možnost ručení a další závazky. Pokud máte kontokorent, většinou není problém jej navýšit, ovšem tam jde většinou jen o tisícikorunové položky. Stejně tak si můžete poměrně snadno zvýšit limit na kreditní kartě. Větší a dlouhodobé půjčky se se už řeší složitěji. Musíte mít skutečně solidní příjem, případně mít někoho kdo vám bude ručit či dělat spoludlužníka. Bonitu zlepší také zástava nemovitosti.

Velká šance není většinou ani u různých online půjček, které si lidé berou na krátkou dobu a jen v menší hodnotě. Vzhledem k tomu, že často musíte celou částku zaplatit do měsíce, ani by nebyl příliš čas na to, abyste si žádali znovu. Na druhou stranu po řádném splacení vám obvykle nebankovní společnost ochotně půjčí znovu a více.

Čtěte také: Jak navýšit stávající hypotéku?

Výhody navýšení

  • V očích banky či nebankovní společnosti máte velké plus, když u nich máte půjčeno a dobře splácíte.
  • Často není nutné ani nic dokládat, když vám chodí příjem na bankovní účet a z něj i splácíte.
  • Je to rychlé a vyřízení můžete zvládnout za odpoledne.
  • Podmínky půjčky se spíš nemění a zůstává stejná úroková sazba, lehce se mohou změnit splátky nebo doba splatnosti.

Nevýhody navýšení

  • V mnoha případech nedosáhnete na tak velkou částku, jakou byste chtěli.
  • Ne každý poskytovatel to nabízí.
  • U malých nebankovních půjček navýšení nebývá možné kvůli krátké době splatnosti.

Zajímavé info

Nejčastěji lidé žádají o navýšení během hypotéky. Není se čemu divit. Ceny zboží i služeb rostou závratnou rychlostí a snadno se stane, že půjčené peníze prostě nestačí. U hypoték lze problém řešit jejím navýšením, refinancováním, případně využitím stavebního spoření a úvěru z něj nebo překlenovacím úvěrem.

Kontokorent či refinancování jako řešení problému

Refinancování slouží k převedení jedné půjčky od jednoho subjektu ke druhému. Využívají ji lidé hlavně u hypoték, když jim končí fixace. Není ale problém ani u běžného spotřebitelského úvěru. Pokud se vám zdá, že platíte příliš vysoké splátky, zatěžují vás úroky a s půjčkou jsou spojené nevyhovující podmínky, klidně se porozhlédněte jinde. Porovnejte různé nabídky od různých poskytovatelů, ideálně přes srovnávač půjček, který je na internetu velké množství.

Konsolidace funguje podobně, ovšem jde o sloučení různých úvěrů do jednoho. Ať už máte kontokorent, kreditní kartu nebo větší úvěr, všechno lze do ní zahrnout. Problémem nejsou ani nebankovní půjčky, včetně mikropůjček. Výborné na tom je to, že se můžete zbavit různých nevýhodných závazků. Nebudete platit tolik úroků a splátek. Získáte lepší přehled a ušetříte. Tedy v ideálním případě.

A co peníze navíc? Ty si u obou typů můžete půjčit. Výhodou je, že když sloučíte více nevýhodných úvěrů, zlepší se vám bonita a máte šanci další peníze získat. Nebo si třeba i vzít novou půjčku, ovšem to si dobře rozmyslete, abyste se nedostali do zbytečných problémů.

Čtěte také: Půjčovat si? Ano, ale hlavně odpovědně

Vyřízení půjčky nové

Nová půjčka je dalším z možných řešení, když potřebujete peníze. Možná je pro vás navýšení té, které máte příliš složité, nedostali byste požadovanou částku nebo se vám spíš vyplatí půjčit si úplně u někoho jiného. Úrokové sazby se rychle mění a od podepsání předchozí smlouvy mohlo dojít k nejrůznějším změnám. Opět se nabízí kontokorent, kreditní karta, běžný úvěr či nejrůznější půjčky do výplaty. Záleží na vašich potřebách a možnostech. Myslete na to, že v tomto případě jde o úplně novou žádost se všemi náležitostmi. Vyřízení může trvat déle a je možné, že budete muset ledacos dokládat, případně se neobejdete bez nějaké formy ručení nebo spoludlužníka. To z toho důvodu, že už nějakou půjčku máte a tím pádem je ovlivněná i vaše bonita.

Výhody nové půjčky

  • Máte možnost vybrat si výhodnějšího poskytovatele s lepšími podmínkami.
  • Můžete požádat i o vyšší částky.
  • Lépe si nastavíte výši splátek a dobu splatnosti.
  • Pokud půjde o neúčelovou půjčku, nemusíte řešit využití peněz.

Nevýhody nové půjčky

  • Čeká vás celý vyřizovací proces od začátku.
  • Další půjčky, a ne příliš vysoký příjem je často překážkou.
  • Ztíženou a hodně nejistou pozici budete mít se záznamem v registru dlužníků.

Novou půjčku, zvlášť když půjde třeba o vyšší částky, si berte jen po důkladné rozvaze a rozpočítání všech příjmů a nákladů. Pokud si chcete půjčit, abyste umořili jiné dluhy, případně na zbytnosti jako je dovolená nebo nejnovější telefon, zapomeňte na to a nezadlužujte se ještě víc. Být přehlcen úvěry není nic, s čím se chcete potýkat. Naopak se takový úvěr hodí ve chvíli, kdy potřebujete rekonstruovat byt a už máte hypotéku, na nové auto či třeba do podnikání.

Získání peněz jiným způsobem

Získat peníze lze samozřejmě i jiným způsobem. Buď se snažte zvýšit příjmy, ovšem tam pravděpodobně nedosáhnete v krátkém horizontu na potřebnou částku, nebo se snažte vyhrát, což je asi ještě méně pravděpodobné. Další možností jsou pak rodiče nebo známí, kteří by vám mohli půjčit. Je to sice dobrá možnost v tom, že nejste zadlužení u nějaké instituce a nikam se vám takový dluh nepropisuje, ovšem často tyto věci narušují, a to dost výrazně, rodinné a blízké vztahy. Pokud se do něčeho takového pustíte, sepište s druhou stranou úvěrovou smlouvu, ať máte dané podmínky černé na bílém a předejdete pozdějším sporům.

Čtěte také: Jak sehnat peníze bez půjčky?

Která varianta je nejvýhodnější

Která varianta je pro vás ta nejvýhodnější? To se nikdy nedá přesně určit. Neexistuje ideální řešení pro všechny. Každý má jiné podmínky, přání i představy a když něco vyhovuje jednomu, druhému nemusí vůbec. Základem je důsledně zvážit pro a proti jednotlivých variant, promyslet si, na co peníze potřebujete, kde si chcete půjčit a co je pro vás lepší varianta. Když vám stačí menší částka a nechcete nic moc řešit, navyšte si stávající úvěr, pokud chcete něco úplně nového a třeba i s lepšími podmínkami, vezměte si půjčku novou. Ten, kdo má dluhů více a potřebuje se jich zbavit, zase jistě ocení konsolidaci.

Kam dál: Než si člověk půjčí, měl by mít vytvořenou dostatečnou rezervu pro klidné spaní. A neuškodí ani mít představu o tom, jak odstoupit od smlouvy o úvěru.

Zdroje info: kb.cz, penize.cz, banky.cz, cnb.cz

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku