Co dělat když vás zasáhne situace kolem koronaviru

Autor: Ján Schneider

20.2.2020 (Čtení na 5 minut)

Blog

Globální pandemie koronaviru si ke dni psaní tohoto článku vyžádala téměř 17 tisíc obětí. Počet nakažených novým koronavirem se na celém světě blíží k 400 tisíc. Světová ekonomika bude čelit největší krizi od dob II. Světové války. Nečtete poplašné zprávy, ale aktuální fakta. Jak ovlivní koronavirus naše finance?

Opatření globální, státní i rodinné

Pandemie ovlivnila svět financí globálně, na úrovni států, samospráv. Na všech úrovních, až po rodinné rozpočty. Opatření přijímají světové finanční organizace a instituce. Ekonomiku se snaží zachránit i vlády a národní banky jednotlivých států. A běžní lidé čelí krizovým scénářům rodinných rozpočtů.

V zemi je zatím do 12. dubna vyhlášen nouzový stav. Kromě ohrožení zdraví a životů obyvatelstva postupně dochází k pádu ekonomiky. Stát a národní banka přijímají robustní opatření a jsou připraveni na další. Jak moc ovlivní boj s epidemií ekonomiku, netuší žádný analytik nebo prognostik. Konečný pokles bude velmi záviset na tom, jak dlouho budou nutné zvláštní opatření.

Je čas na shazování peněz z vrtulníku?

Určitě ne, ekonomickou vrtulníkovou metaforu použil již v roce 1969 Milton Friedman. Podle nositele Nobelovy ceny za ekonomii lidé v dobách krize sedí doma a nenakupují. Zastavuje se výroba a ekonomika se řítí do pekla. To je prý čas na nekonvenční metody k obnovení poptávky.

Zatím se toho chytil pouze Donald Trump. Nebude sice v USA shazovat peníze z Black Hawků. Ohlásil ale, že vláda pošle každému Američanovi šek na 1200 dolarů. Peníze na rozhazování z vrtulníků ve výši 1200 miliard dolarů ale nemá ani americká ekonomika. V Čechách toto jistě nehrozí, ale pozor: Podle ekonomů jsou například i daňové a odvodové škrty "vrtulníkové opatření".

Krizová opatření ČESKÉ REPUBLIKY

Opatření v oblasti daní a podpory zaměstnavatelů v České republice

  • snížení úrokových sazeb Českou národní bankou
  • zásadní zmírnění daňových povinností
  • odpuštění povinných plateb a pojištění samostatně výdělečným osobám
  • poskytovatelé finančních služeb mohou nadále obsluhovat klienty
  • zřízení úvěrového programu COVID a COVID2 pro podnikatele
  • vyhlášení cíleného programu podpory zaměstnanosti s kompenzací mzdových nákladů zaměstnanců.

Jakou mzdu dostane zaměstnanec, pokud má zaměstnavatel překážku v práci?
  • z důvodu karantény 60% mzdy
  • omezení provozu z důvodu opatření vlády: 100% mzdy
  • omezení vstupů nezbytných k provozu firmy: 80% mzdy
  • omezení poptávky po službách, výrobcích a produktech firmy: 60% mzdy

Co dělat, pokud jsem živnostník?

Pokud máte v důsledku korona opatření prakticky nefunkční živnost, nemusíte platit povinné odvody. Dočasně samozřejmě, dokud korona krize neskončí. To vám ale hypotéku a fungování rodiny nezaplatí. I když Česká národní banka snížila úroky a banky zřejmě odloží na čas splátky.

Pokud dokážete těžiště živobytí přesunout na net, v pohodě. Klesající poptávku ale nedokáže ovlivnit žádný marketingový mág. Pokud podnikáte "od výplaty k výplatě", zachrání vás jedině finanční rezerva, nebo injekce. Otázka je, na jak dlouho.

Více průběžně aktualizovaných informací o opatřeních vlády čtěte tady.

Jak hospodařit s financemi doma

V těchto dnech je nevyhnutné uvažovat opravdu uvážlivě, s rozvahou. Takovou krizi nezažil nikdo z nás. Krizový rodinný rozpočet plánujte ne v horizontu týdnů, ale měsíců. Vládní ekonomické opatření totiž jen dočasně zmírňují negativní důsledky pandemie koronaviru.

Mimořádná situace je přesně ta, pro kterou si každý zodpovědný člověk buduje finanční rezervu. Ta by měla být podle obecných doporučení ve výši 6 měsíčních platů. Pokud jste rezervu neměli jak kumulovat, s rozvahou zvažte, zda je správný čas se zadlužit. Pokud je to nutné, zkuste prioritně oslovit rodinu nebo známé. Jelikož nemáte rezervu a žijeme v krizových časech, zřejmě nebudete mít ani na pravidelné splátky. Natož na splátky úvěru s vysokým RPSN.

Je čas investovat? Jednoznačně, pokud jste investor a máte zdroje, není čas váhat. Každý viděl burzu alespoň jednou v hollywoodském filmu. Reálný pokles Dow Jonese o 30% se ale dá zažít jen jednou za život. Právě v těchto dnech a týdnech. Pokles je hlubší, jak byl během velké krize v roce 1929. Pokud máte železné nervy a připravenou rezervu na investici, zkuste do toho jít. Abyste to stihli, dokud zavřou poslední burzu.

Věděli jste, že...
… v době velkých krizí se v každé krajině nejvíce daří spekulantům?

Tedy těm, kteří dokáží bez mrknutí oka vydělávat na neštěstí jiných. Dejte si v těchto špatných časech pozor na "šmejdy".

Dokáže se země ekonomicky posbírat?

Jelikož jde o globální krizi, její důsledky pocítíme všichni. Česká vláda má na boj s koronavirem a také k hašení důsledků zhruba 13 bilionů korun. Podle současného - mimochodem klesajícího - kurzu je to kolem půl bilionu eur. O tom, jak rychle se česká ekonomika postaví na nohy, rozhodnou i opatření zemí, kde nejvíce vyvážíme. Tedy Evropské unie a především Německa.

Korona pandemie postupně ochromuje život i v České republice. I ekonomický život nejen velkých zaměstnavatelů. Krize dolehla i na malé živnostníky, poskytovatele služeb. Na každého jednoho z nás. Musíme najít psychické i finanční zdroje na to, abychom krizi ustálí. Zejména si ale musíme dávat - v rámci možností - na sebe a své blízké pozor. Protože odhady, kdy se to skončí, jsou nikoli v týdnech, nýbrž v měsících.

Zdroje: Česká národní banka / Vláda České republiky / Burza cenných papírů Praha

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku