Půjčky pro důchodce a ženy na mateřské dovolené. Za jakých podmínek vám půjčí?

Autor: Martina Mádlová

22.11.2022 (Čtení na 6 minut)

Blog

Lidé, kteří pracují a mají stabilní zaměstnání, získají půjčku poměrně snadno. Důchodci, lidé na mateřské a rodičovské nebo studenti mají možností mnohem méně. Bohužel jsou to také ti, kteří se snáze dostanou do finanční tísně a půjčka je často jediné řešení. Kde takovým lidem půjčí?

Ať už jste důchodce nebo na mateřské dovolené, můžete se dostat do tak problematické situace, že potřebujete půjčit peníze. Pokud máte dostatečný příjem a víte, že dokážete celou částku bez problémů vrátit, půjčte si. Jestliže by vás to mělo dostat do ještě větších problémů, raději zkuste najít pomoc jinde.

Půjčky pro seniory

V České republice existuje hned několik typů důchodů. Pobírat je možné důchod starobní, invalidní, sirotčí či vdovský (vdovecký). V případě starobního nebo invalidního jde z pohledu poskytovatelů půjček o plnohodnotný příjem. U těch zbývajících může nastat problém, jelikož jsou časově omezené. Navíc sirotčí důchod je určen nezaopatřenému dítěti.

Čtěte také: Jaké příjmy vám banka a nebankovní společnost uznají při žádosti o půjčku?

Starší žadatele někdy limituje také věk. Některé bankovní a nebankovní společnosti mají takové omezení přímo v podmínkách a pro jiné je to součást prověřování bonity žadatele, kdy to kvůli věku zkrátka nevyjde. Ve vyšším věku je úvěr hodnocený jako více rizikový. To platí zejména v případě hypotéky a vyšších úvěrů, kde je maximálně věk stanoven obvykle na cca 70 let.

Věděli jste...

..., že maximální věk pro poskytnutí hypotéky neznamená, že vám půjčí například v 70 letech na 20 let? Jde o to, že pokud půjdete žádat v 55 letech o hypotéku, nemůžete už splácet 30 let ale třeba jen 20 let tak, abyste úvěr doplatili do maximálního povoleného věku.

Co musíte doložit k žádosti o úvěr?

Když už se pro nějakou půjčku rozhodnete, budete muset doložit doklad totožnosti, v některých případech ještě další vhodný doklad a rozhodnutí o přiznání nároku na důchod. K tomu také výpisy z účtu nebo složenky. Podle toho, kam vám důchod chodí. Jestliže jste pracující důchodce a máte pravidelný příjem ze zaměstnání nebo z podnikání, jste ve výhodě a zvyšuje se vaše šance na získání úvěru.

Mohou si půjčit ženy na mateřské dovolené?

Další skupinou, která se snadno dostane do problémů s penězi, a přitom si jen těžko půjčuje, jsou lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené. Peníze často nestačí, a pak přijde jedna větší faktura nebo nedoplatek a problém je na světě. Zejména u rodičů, kteří jsou s dítětem či dětmi sami, může taková situace nastat snadno. Mnoho z nich se pak obrací s žádostí o půjčku na bankovního nebo nebankovního poskytovatele. Opět je nutné si dobře rozmyslet, zda je půjčka ve složité situaci to správné a jediné řešení, které nepřinese ještě více problémů.

Nejdříve je nutné si vysvětlit rozdíl mezi peněžitou pomocí v mateřství a rodičovským příspěvkem. Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) je dávka, kterou získáte, pokud jste předtím normálně pracovali nebo si platili dobrovolné nemocenské pojištění. Dávka je časově omezená (28 týdnů u jednoho dítěte a 37 týdnů u vícerčat). Vyplácí se ve výši 70 % vyměřovacího základu mzdy. Rodičovský příspěvek je dávka od státu v celkové částce 300 000 Kč (450 000 Kč u vícerčat), kterou žena pobírá po PPM. Pokud neměla nárok tak hned od porodu dítěte. Měsíční částku si může zvolit podle toho, jak dlouho chce být doma. Jde to maximálně do 4 let věku dítěte.

Jak získat půjčku na mateřské dovolené?

Získat půjčku v tomto případě může být také složité. Jde o to, že peněžitá pomoc v mateřství i rodičovský příspěvek jsou časově omezené. Poskytovatel může mít obavu, zda bude dlužník schopný včas svou půjčku splatit. Zejména banky v těchto případech příliš půjčovat nechtějí. Využít můžete většinou kontokorent nebo kreditní kartu. Vyšší úvěry ale pravděpodobně nedostanete. Trochu větší šance je mezi nebankovními půjčkami, kde jsou nabídky půjček bez příjmu, bez registru nebo krátkodobé úvěry v menších částkách. V každém případě výrazně záleží na vaší bonitě a úvěrové historii. Pokud máte navíc ještě nějaký příjem, je to velká výhoda. Řešením může být také spolužadatel či ručitel.

K vyřízení budete potřebovat jeden nebo dva doklady totožnosti a potvrzení o příjmu. V tomto případě jde o potvrzení, že pobíráte peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek. Pravděpodobně budete dodávat ještě výpisy z bankovního účtu nebo útržky složenek. Dále je nutné číslo běžného účtu, pokud nežádáte o hotovostní půjčku a číslo mobilního telefonu.

Jaké půjčky jsou vhodné pro důchodce nebo osoby na mateřské dovolené?

V případě, že půjdete do banky, pravděpodobně máte šanci uspět s menším úvěrem, splátkovým prodejem, případně zvolte kontokorent nebo kreditní kartu. Banky jsou ale hodně přísné, co se týká poskytování svých úvěrů a pravidelný a stabilní příjem je pro ně stěžejní. Druhou možností jsou půjčky od nebankovních společností. Ty mají širší nabídku produktů pro různé skupiny obyvatel. Vhodné jsou zejména krátkodobé půjčky v nižších částkách a s krátkou dobou splatnosti. Obvykle jde o částky do 30 000 Kč. Jedná se o půjčky bez ručitele a jsou neúčelové. V případě zájmu o větší částku už po vás poskytoval může vyžadovat nějaký způsob ručení.

Náš tip

Jestliže nepotřebujete vysokou sumu, využijte první půjčku zdarma, která je vhodná v tom, že si půjčíte určitou částku a tu pak v době splatnosti zaplatíte. Neplatíte nic navíc. Žádné úroky nebo poplatky. Musíte ovšem splnit všechny podmínky a zaplatit včas.

Jak požádat o půjčku?

O půjčku pro důchodce nebo pro ženy na mateřské dovolené požádáte jednoduše online. Dnes už to umožňuje drtivá většina poskytovatelů, zejména u těch nebankovních. Abyste nemuseli hledat nabídky po celém internetu, využijte vhodný srovnávač půjček, kde si nabídku společností jednoduše vyfiltrujete a vyberete si takovou, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Pak už stačí většinou jen vyplnit formulář, nahrát potřebné dokumenty a odeslat žádost. O vyřízení jste informován během pár minut. V případě schválení žádosti vám budou okamžitě odeslány peníze.

Závěr

Problémy s penězi mohou potkat úplně každého a někdy jiné řešení než si půjčit neexistuje. Pokud vás postihne podobný problém, může vám vhodně vybraný úvěr hodně pomoci, ovšem až po důkladném zvážení celé situace. Spočítejte si, zda budete mít na splátku půjčky a nehrozí vám pád do dluhové pasti. Jelikož jako důchodce nebo osoba na mateřské a rodičovské dovolené jste pro poskytovatele půjček rizikovější, počítejte také s vyššími úroky a poplatky. Nezapomeňte si projít všechny podmínky a nepůjčujte si od nikoho, kdo nemá licenci od ČNB, přehledný web, jasně stanovené podmínky a nějaké recenze. Rozhodně se také nezadlužujte více, než skutečně potřebujete a dokážete splatit.

Zdroje: ČNB.cz

Kam dál: Jste v situaci, kdy si půjčit nemůžete? Měli byste vědět, jak sehnat peníze bez půjčky. Vhodné je mít i přehled o tom, jaké příjmy uzná banka i nebankovní společnost při žádosti o půjčku.

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku