Kolik reálně stojí půjčka zdarma?

Autor: Ján Schneider

22.1.2020 (Čtení na 5 minut)

Blog

Jedno ze základních pravidel finančního světa zní: nic není zdarma. Na trhu půjček pro běžné lidi však existují bezúročné produkty. Půjčky bez poplatků, i bez těch skrytých. Půjčky, které mají již v názvu kouzelné "zdarma". Podíváme se podrobněji na to, co se za tímto lákavým slovem skrývá.

Opravdu je to zdarma?

V zájmu objektivity musíme zdůraznit, že ano. Obvykle jsou zdarma první půjčky u nebankovek. Má to samozřejmě svá omezení, ale reálně existují půjčky s úroky a poplatky: nula. Nebo přesněji: od nula. Jde o krátkodobé, rychlé, nízké půjčky, obvykle s maximálně měsíční splatností.

V první řadě jde o chytrý marketingový tah. A poměrně úspěšný pokus o konkurenci bankovním kreditním kartám. No a z pohledu získávání zákazníků je to asi také mimořádně zajímavé. I když neexistují přesné statistiky, nával bude zřejmě poměrně velký.

Co tím ale dokážou získat nebankovky? Spokojené zákazníky, kteří se po čase vrátí a budou si chtít půjčit více. Samozřejmě už ne zdarma. A nezanedbatelným ziskem jsou penále za prodlení termínu splátky, nebo vrácení. Ty už opravdu nejsou zdarma a jsou poměrně vysoké.

Náš tip

Pozor na dluhovou spirálu a uvíznutí v dluhové pasti. I při krátkodobých půjčkách zdarma platí všechny zásady odpovědného půjčování. Pokud nemáte na vrácení, raději si nepůjčujte. Protože velmi rychle zjistíte, že i půjčka zdarma vůbec nemusí být zdarma

Pro koho jsou určeny půjčky bez poplatků?

Prioritně těm, kteří jsou v krátkodobé finanční tísni. A potřebují "rychlé peníze", samozřejmě i levné. Pro ty, kteří si u nebankovky chtějí půjčit poprvé. A i pro ty, kteří nepotřebují miliony, ale jednorázově pár tisíc, které dokáží do měsíce splatit. Ale i pro ty, kteří mají problém získat jiný typ půjčky. Protože některé půjčky zdarma jsou poskytovány i bez složitého doložení příjmu. Zamysleme se: pokud je běžný lichvářský úrok na černém trhu 20 a více%, rychlá půjčka zdarma se vyplatí.

Výhody krátkodobých půjček zdarma

  • vrátíte jen to, co jste si půjčili
  • žádné úroky, poplatky, ani skryté poplatky
  • rychlé vyřízení online žádosti
  • peníze prakticky hned po schválení
  • bez ručení
  • u některých poskytovatelů i bez dokládání příjmu.

Nevýhody krátkodobých půjček bez poplatků

  • nízká půjčka v rozmezí 5-15 tisíc Kč
  • krátká doba splatnosti
  • u jednoho poskytovatele je "zdarma" jen jednou
  • nutnost vlastnit účet v bance
  • poměrně úzká nabídka
  • hrozba sankcí a penále při zpoždění.
Vědeli jste...

... že na netu najdete několik seriózních webů, kde dokážete porovnat nabídky i v tomto segmentu?

Počítejte ale s tím, že podmínky jsou prakticky totožné, jde jen o jemné rozdíly ve výši částky a době splatnosti.

Takže opravdu zdarma?

Ano, ale...všechno zdarma má vždy nějaké ale. Dejte si tedy pozor na rizika. A nespoléhejte na to, že vyzkoušíte postupně poprvé všech poskytovatelů. I půjčky bez úroků a poplatků se řídí zákonnými podmínkami. Včetně prověřování žadatele v registrech dlužníků. No a všechny subjekty finančního trhu podnikají s dovolením státu. Většina je pod dohledem, nebo v evidenci České národní banky. Včetně nebankoviek.

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku