Jak na hypotéku bez úroků?

Autor: Ján Schneider

11.3.2020 (Čtení na 5 minut)

Blog

Realita realitního trhu dnes stojí na základních faktech: ceny jsou na historických maximech, dostupnost hypoték je relativně dobrá. Trend nárůstu cen: dlouhodobý mírný růst. Vyplatí se tedy dnes vykročit na cestu hypotéky? Určitě ano. Banky vám ale ani nejlevnější hypotéku neposkytnou bez úroku. Známe způsob, jak se úroky dají ochočit.

Blesková cílená analýza realitního trhu

Český realitní trh je dnes konsolidovaný, relativně dobře fungující a živý. Ale i s tendencí akumulovat a generovat rizika. Pokud se zaměříme na vybrané parametry, vidíme zajímavý obraz. Některé střípky mozaiky struktury realitního trhu svítí velmi jasně. Další přímo září.

Navzdory historicky nejvyšším cenám se vyplatí investovat. Ale ne spekulativně - levně nakoupím a draze prodám. Jednoznačně se vyplatí investovat do dlouhodobého bydlení. Protože ceny realit nebudou růst do nekonečna.

Hypotéky v Čechách jsou poměrně dobře dostupné, což je také jeden z důvodů nárůstu cen. Dalšími jsou přesycenost trhu ve více segmentech. Ale i poptávka řádově přesahující nabídku.

Budou hypotéky dobře dostupné donekonečna?

Určitě ne, a proto je nyní ten správný čas do hypotéky jít. Každý, kdo potřebuje bydlet a splňuje podmínky, by neměl nad hypotékou váhat. Medián úrokových sazeb hypoték je aktuálně v České republice okolo 2,4%.

Češi tedy mají hypotéky ve srovnání s jinými zeměmi unie poměrně drahé. Pro srovnání na Slovensku se průměr úrokových sazeb hypoték hýbe kolem jednoho procenta. Důvodem jsou odlišné parametry vývoje realitního trhu, ale i euro - protože základní repo sazba je v eurozóně záporná. Banky na hypotékách vydělávají stále stejně.

Věděli jste, že ...

... Česká národní banka bdí i nad hypotečním trhem?

Pravidelně vydává doporučení pro poskytovatele hypoték. Ale také informace důležité při vašem rozhodování o hypotéce.

Jak můžeme ochočit úroky hypoték?

Možností je několik. Pokud dáme stranou ty spekulativní na hraně zákona, zůstane nám prakticky jediná. S jednoduchou základní myšlenkou: maximální doba splácení hypotéky generuje nejnižší splátku.

Úroky jsou dány, postačí najít investici, která je dokáže pokrýt. Chytrý finanční ale i realitní profesionál by to měl dokázat. Žádaný výsledek je takový, že zisk investice pokrývá náklady na úroky hypotéky. Pokud i generuje více, tak je to ideální řešení protože hypotéka se splatí sama a jěšte vám na konci zůstane celá vstupní investice, možná i nějaké zhodnocení.

Hypotéku bez úroků v dnešní době asi nedostanete. Ale dostupnost hypoték je momentálne v Čechách dobrá s poměrně nízkými úroky a jediné co musíte udělat je:

  • nehledat nelegální způsoby
  • splnit podmínky získání hypotéky nebo úvěru na bydlení
  • najít šikovného finančního poradce
  • nastavit hypotéku na co nejdelší dobu
  • mít na investici, která bude dlouhodobě generovat zisk
  • vytěžit zisk z investice vyšší než úroky hypotéky.

Závěr s nadějí

Náš tip

Analytické trendy odhadují, že po přijetí eura v České republice budou úroky nižší. Hypotéku budete moci pozitivně refinancovat.


Pokud jste dodnes váhali s hypotékou, prakticky už nemusíte. Přestože ceny nemovitostí lámou rekordy, vyplatí se do hypotéky jít. Pokud znáte způsob, jak zkrotit úroky, není co řešit.


Zdroj: Banky.cz, ČVUT / Česká bankovní asociace

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku