Jak sehnat peníze bez půjčky

Autor: Ján Schneider

26.3.2021 (Čtení na 10 minut)

Blog

Nebudeme si nic nalhávat: máme jenom tři možnosti, jak se dá dostat k penězům: legální, na hraně zákona a nezákonné. Nebudeme marnit váš čas a naše renomé nelegálními nebo s porušením zákona hraničícími způsoby. Možná je to k nevíře, ale gró možností jak získat peníze bez půjčky, má souvislost s prací. A ten zbytek se kupodivu skrývá v rezervách našich rodinných nebo osobních rozpočtů. Podívejme se tedy na to, kde a jak sehnat peníze bez půjčky.

Každý, kdo se pokouší vygooglit kde nebo jak rychle sehnat peníze, má k dispozici miliony výsledků. Pokud se začte, narazí na skryté nebo rovnou natvrdo otevřené reklamní návody, jak se stát milionářem. Nebo jak bezpracně vydělávat tisíce denně a podobné bláboly. My se vám pokusíme dát několik opravdových, realistických rad.

Záměrně budeme ignorovat „zaručené“ tipy, které vás zaručeně připraví o peníze, nebo dokonce rovnou zruinují. Předpokládejme, že čtete-li tento článek, peníze potřebujete a hledáte způsob, jak je získat bez půjčky. Nečekejte ale odhalení tajemství, jak sehnat peníze ihned, nejlépe bez práce. Protože tak jako peníze nenaleznete na ulici, stejně nerostou na stromech a nepadají z nebe. I když…

Peníze z nebes a helicopter money

Existuje jedna z mála bezpracných možností, a nutno podotknout, že prakticky bez vlastního přičinění. Peníze vám sice nepadnou rovnou z nebes, ale někdo vám je jednoduše daruje nebo je zdědíte. Jediné, co pro to musíte udělat, je správně se narodit. Mít tedy bohatého strýčka nebo tetičku, kteří nemají problém darovat vám peníze během života nebo po své smrti.

Je to něco podobné jako v koronačasech v ekonomických debatách často skloňované vrtulníkové peníze. Tenhle nestandardní nástroj měnové politiky centrálních bank vůbec neznamená, že ministryně financí a guvernér národní banky shazují peníze z vrtulníků. Nositel nobelovky za ekonomii Milton Friedman to myslel jako metaforu. Ale kupříkladu covidové OČR nebo jiná kompenzační opatření za vrtulníkové peníze považovat lze.

Omezte spotřebu

Každá krize, i ta současná, dokáže prověřit, jestli obyčejní lidé dokážou v časech hojnosti aktivně budovat finanční rezervu. Po opakovaných omezeních prodeje zboží a služeb je jasné, kolik jsme v nekoronových časech byli schopni měsíčně utrácet za spotřebu a zábavu. Tudíž za to, co jsme si dokázali v době krize odpustit, ačkoli nuceně.. Když to reálně sečtete, jsou to peníze, které máte v rodinném rozpočtu navíc a můžete jimi vykrýt jiné nevyhnutelné náklady.

Nemusíme být vyznavači asketického života, abychom uznali, že reálné omezení nadměrné spotřeby je jedním z mála pozitiv, která nám koronakrize přinesla. A nemá to nic společného s omezováním svobody, ale se zdravým rozumem. Každá krize dokáže poměrně vysoké procento obyvatelstva doslova přinutit k dodržování principiálního pravidla finanční gramotnosti: „Nemůžete utratit více, než kolik vyděláte“.


Víte, že...
...

úspory českých domácností loni prudce narostly na 3,06 bilionu korun?

Oproti roku 2020 je to o více než 12 %, což je nejrychlejší růst vkladů od roku 1997. Pod tenhle překvapivý statistický výsledek se podepsalo zejména koronavirové omezení spotřeby a využívání služeb. Podle expertů by tyto vynucené úspory mohly pomoci po koronakrizi nastartovat ekonomiku.


Optimalizujte výdaje

Jedním ze základních pravidel krizového managementu je optimalizace, racionalizace nákladů a výdajů. Kromě omezení utrácení za spotřebu, zábavu a koníčky, optimalizujte i další položky rodinného nebo osobního rozpočtu. Stovky, ale i tisíce korun, můžete ušetřit třeba:

  • změnou dodavatelů energií a telekomunikačních služeb
  • snížením energetické náročnosti domácnosti – tady dokážete snížit náklady i o
    20 %
  • jednoduchými změnami vedoucími ke snížení spotřeby vody o více než 50 %
  • vařením co nejvíce doma či nenakupováním potravin, které nesníte
  • nakupováním co nejvíce online s využitím srovnávačů cen
  • omezením nákupu předraženého značkového zboží
  • snížením nákladů na pohonné hmoty - chůze a kolo jsou zdravější a levnější

K optimalizaci samozřejmě patří i refinancování nebo konsolidace, tedy reálné zlevnění existujících úvěrů.

Prodejte, co nepotřebujete

Tenhle způsob je relativně jednoduchý a může být i rychlý. Jde vážně jenom o to roztřídit to, co doma a v garáži máte, a nutně to nepotřebujete. Ale pozor: nenechat to v zastavárně, ale jednoduše prodat tomu, kdo vaši třetí televizi potřebuje víc než vy. Také dětské kolo, houpačka a další věci, ze kterých už vaše ratolesti vyrostly, poslouží těm, kteří třeba nemají na nové.

Když v rámci jarního úklidu vytřídíte vše, co nepotřebujete, snad se i podivíte, kolik toho je. Všechno, co není úplně na vyhození, vytřiďte, oprašte, případně opravte a zkuste prodat. Třeba online přes některý z bazarových webů. Nečekejte, že prodejem domácích přebytků vyděláte majetek, ale vyplatí se to zkusit.

Zvyšte své příjmy

V kombinaci s optimalizací rodinného rozpočtu zvažte možnosti zvýšení příjmů. Mnozí, kteří v koronakrizi úplně nebo částečně o své příjmy přišli, museli hledat novou práci nebo možnost přivýdělku. Jakkoli dobře míněné helikoptérové státní kompenzace výpadků příjmů nepomáhají dostatečně a všem. Zamyslete se, čím si dokážete vydělat. Dokládání zboží v hypermarketu nebo práce v logistickém skladu zásilkové služby jsou těmi základními, avšak ne jedinými možnostmi.

Internet je v časech homeoffice přímo ideální prostor realizace. Zapomeňte ale na různé klikačky či jiné pokoutné „neopakovatelné nabídky“ okamžitého výdělku. Zaměřte se na seriózní weby, kde můžete nabídnout to, co umíte, a nemusíte být zrovna živnostník. Vybere si téměř každý, kdo něco umí a dokáže to dělat z domu.

Diverzifikujte příjmy, vydělávejte minimálně ve dvou různých oblastech, pokud to svedete a máte na to čas. Když jeden zdroj výdělku stopne kupříkladu koronakrize, měli byste mít nejméně jeden záložní. Může se to zdát přehnané, ale možná byste se docela divili, kolik třeba učitelů nebo lidí jiných profesí má i jiný zdroj příjmu.


Náš tip

V žádném případě neřešte „shánění“ peněz jakoukoli formou hazardu. Krom toho, že peníze nezískáte, ale naopak o ně přijdete, můžete propadnout závislosti. Ta bývá finančně i psychicky likvidační nejen pro vás, ale i vaše okolí. Protože hazardní hráč časem utrácí a prohrává cizí peníze, které nemá šanci splatit. Pozor, i tipování je forma hazardu.


S pomocí přátel…

V titulku tohoto článku je psáno „…bez půjčky…“. Přece jenom si dovolíme výjimku, protože to zůstane v rodině: jedna z možností je rodinná nebo přátelská půjčka. Ta, která pomáhá v nouzi a není postavena na výši úroků. Rodina či přátelé mohou pomoci v nesnázích nejenom reálným kešem, který se samozřejmě sluší splatit. Peníze lze u příbuzných či známých také vydělat, a to čímkoli z toho, co dokážete udělat, a druhá strana to umí finančně ohodnotit.

Jak a kde sehnat peníze?

Tuto otázku si často pokládá poměrně vysoké procento lidí v naší zemi, kteří nestíhají splácet své dluhy a závazky. A také mnoho Čechů a Češek, kteří žijí od výplaty k výplatě. Buďme realisté a snažme se hledat reálné možnosti, jak sehnat peníze mimo půjčky. Tedy vydělat si je nebo najít rezervy v rozpočtu. Protože téměř nic na světě nedostanete gratis a i to, co se chlubí tím, že je zdarma, zdarma jistě není. Tudíž ani peníze vám nikdo nedá jenom tak, jenom pro vaše pomněnkové oči. Přečtéte si náš článek o Kolik reálně stojí půjčka zdarma?

Zdroje: Evropská centrální banka | Eurostat | Česká národní banka |

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku