Nejlepší aplikace na správu rozpočtu

Autor: Ján Schneider

2.7.2020 (Čtení na 5 minut)

Blog

Spravovat rodinný či osobní rozpočet už nemusíme klasicky odkládáním a lepením bločků. Vpisování položek do peněžního sešitku do tabulek: má dáti / dal / rezerva / strýček Příhoda / kam ty prachy zase zmizely? V dnešní smart době nám to usnadňují aplikace na správu financí. Je jich poměrně hodně, princip však mají stejný: usnadnit a zpřehlednit správu financí. Operativně, smart, kdykoliv a kdekoliv. My jsme pro vás pár rozpočtových aplikací porovnali, výběr je samozřejmě na vás.

Aplikace není program na řízení státního rozpočtu

Nehledejte zbytečně to, co vám zlikviduje i externí paměť vašeho smartu. A má zbytečně mnoho zbytečných funkcí. Aplikace na rodinný rozpočet nemusí přece řídit rozpočet státní. Logicky by taková appka neměla být robustní, komplikovaná. Měla by být intuitivní, šikovná, přesná, nenáročná a zbytečně nepředimenzovaná funkcemi, které zřejmě nikdo nevyužije.


Věděli jste, že...
… šikovní čeští vývojáři vymysleli typicky českou appku Dlužníček?

Pro všechny, kteří se už nechtějí dohadovat, kdo platil minule, kdo to zatáhne dnes a kdo příště. Nenahraditelná appka pro všechny, kdo potřebují řešit společné výdaje na párty, výlet či oslavy. Dlužníček zaznamenává veškeré společné výdaje a každý z party vždy ví, kdo komu dluží a kolik to dělá.


Poznámky k výběru a hodnocení

Tento článek není "recenze" - v závěru níž vám prolinkujeme sponzorovaný produkt. A v textu nenápadně shodíme konkurenci. I proto nebudeme psát o záporech hodnocených aplikací. Všechny jsou totiž ve světové špičce a v Česku patří k nejvyhledávanějším. Fungují na Androidu i iOS a jsou dostupné free.

Není to žebříček, je to nezávislé porovnání. Nejsme odborní recenzenti, proto by pořadí, případně výběr vítěze, nebyly zákonitě objektivní. Nechceme tvořit další subjektivní žebříčky. Náš výběr je přiznaně subjektivní a konečným "výběrčím" jste samozřejmě vy. Při výběru jsme však zohlednili objektivní kritéria a respektované rankingy jednotlivých appek.

Dnes je již zřejmě jedno, jestli je vývojářem appky firma se sídlem v Silicon Valley, na Novém Zélandu, Filipínách, ve Vietnamu, či Praze. Pokud aplikaci nabízí respektovaný store - třeba Googlu nebo Microsoftu, mělo by to být OK. Ale přece jen: při výběru se podívejte i na to, kdo a odkud je vývojář. Je to důležité z pohledu kompatibility s našimi bankami, ale i supportu.

Income Expense Tracker

Income Expense Tracker rodinny rozpocet


Pokud máte Windows 10, což zřejmě ano, umíte si vybrat z několika free aplikací a používat je až v deseti zařízeních najednou. I v smartu samozřejmě. Income Expense Tracker je aktuálně z nabídky rozpočtových appek od Gatese nejstahovanější. Má všechno, co taková appka má mít:

  • uživatelskou "přívětivost"
  • intuitivní a easy uživatelské rozhraní
  • možnost řadit, zobrazit a porovnávat příjmy a výdaje seskupeny podle kategorií
  • týdenní, měsíční nebo roční režim reportingu
  • flexibilní časové období.

Wallet Budget Tracker

Wallet rodinny rozpocet

Pokud jste Google pozitivní, máte si také z čeho vybírat. Wallet je v žebříčku nejvyhledávanějších aplikací v Česku poměrně vysoko. Z několika appek doporučených Googlem patří mezi ty výběrové. Eviduje ji v kategorii milion+ instalací. I recenze jsou výborné, my vyzdvihujeme zejména:

  • "domácí produkci" - vývojář je ryze český
  • komplexnost a flexibilitu
  • automatickou synchronizaci do cloudu
  • plnou škálu typů plateb

Spendee - Budget and Expense Tracker & Planner

Spendee

Opět se nenechte zmást názvem. Spendee je další česká rozpočtová aplikace. V zemích českých poměrně vysoko vyhledávaná a stejně tak v redakčním výběru Googlu. Vysoký ranking a čísla stahování má appka zřejmě i pro sympatické vychytávání much. Nám se líbí především:

  • bezpečné připojení všech bankovních účtů
  • easy sledování, kam peníze tečou na konci měsíce
  • rychlé přidávání položek
  • možnost tvorby sdílených peněženek

1Money

1money rodinny rozpocet

Toto je ukázka "brutálně sofistikované" ruské školy. Appka, která dokáže s přehledem udržet pravidelný přehled ve vašich financích. 1 Money není zcela jiná než ostatní, ale intenzivně se o to snaží. Autoři ji naprogramovali prý i proto, aby se lidé méně trápili při snahách udržet své finance pod kontrolou. Krom jiného kvitujeme:

  • jeden klik: pokud ne nejrychlejší, tak jistě jedno z nejrychlejších přidávání transakcí
  • jeden pohled: výdaje v přehledných grafech spotřeby
  • komparativní sledování dluhů a úspor
  • cloudovou synchronizaci dat.

Mint: Budget, Bills & Finance Tracker

Tvorba rozpočtu

Tato svěží mentolka z Kalifornie je asi nejvychytanější finanční appka. Zařadili jsme ji do výběru jako třešničku na dortíku, jako mentolový dozvuk. Přestože jí banky mimo USA a Kanady nerozumí. Je ukázkou, jak se to dělá top, včetně reklamy a PR samotné appky a značky. Lídr trhu rozpočtových aplikací boduje v top žebříčcích od roku 2014.

Aplikace je součástí balíku více finančních nástrojů jednoho vydavatele, určených pro správu financí. Pokud chcete, můžete si ji stáhnout ve free verzi a využít její mnohé funkce, které byly inspirací pro další vývojáře. Nevyužijete ji však dokonale, protože nekomunikuje s bankami působícími mimo Severní Ameriku.


Náš tip

Vyberte si a v praxi porovnejte dvě appky, které se vám nejvíce líbí. Pokud jej reálně nevyzkoušíte, porovnání nebude kompletní. Výsledkem srovnání by měl být výběr aplikace, která se konkrétně vám osvědčila v praxi a nejlépe vám sedla.


Nejlepší aplikace pro správu financí je:?

No přece ta vaše! Tedy ta, která vám tvorbu a kontrolu rodinného či osobního rozpočtu usnadňuje a nikoli ztěžuje. Ta, která vám nejvíce sedí. A nemusí to být právě ta nejvyhledávanější, top must have trendy. Budeme rádi, pokud jsme vám pomohli vybrat právě tu vaši. A vlastenecky se těšíme, že několik vychytaných finančních appek je našich, českých.

Zdroje: Česká národní banka / Microsoft / Google play / APP LIKACE

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku