7 knih, které zaručeně zlepší vaše budoucí finanční rozhodnutí

Autor: Ján Schneider

19.11.2020 (Čtení na 10 minut)

Blog

Nebudeme psát o knihách, které slibují, že z vás po přečtení udělají milionáře. Ano, i takové na trhu jsou. A dokonce jsou lidé, kteří si je koupí. Navzdory tomu, že tyhle knižní „návody“ nefungují. Budeme psát o tom, proč je nutné číst a proč by bylo fajn přečíst si občas i něco o financích a podnikání. Nebude to žebříček ani recenze, jenom čistě subjektivní, nekompletní výběr. Jestli alespoň po některém z doporučených titulů sáhnete, je samozřejmě na vás.

Čtení není jenom o gramotnosti

Každý, kdo v životě něčeho dosáhl, má také něco načteno. Bavíme se samozřejmě o běžném člověku z našeho kulturního prostředí. Sibiřský šaman nepotřebuje číst…Ne nadarmo se říká: řekni mi, co čteš… I podle obsahu knihovny se o člověku můžeme leccos dozvědět. Nemám ale na mysli snobské knihovny se svazky v kůži, které nikdo nikdy ani neotevřel.

Jak získávat přátele a působit na lidi

Jistě jste si všimli, že úspěšní lidé to umí s lidmi. Jak na to, se dozvíte v knize, která je globálním fenoménem. Kniha knih, prakticky bible – bez dehonestace – všech, kteří se zajímají o osobní rozvoj, poprvé vyšla v roce 1936. Její autor, legendární Dale Carnegie, napsal jeden z nejúspěšnějších mezinárodních bestsellerů všech dob. I dnes nám všem má co říci.

Restart

Tohle je taková specialitka, oceňovaná a výjimečná. Mimo jiné i proto, že vznikla v roce 2010, v době vzpamatovávání se z globální ekonomické krize. Dnes je nadmíru aktuální. „Bezesporu nejlepší knížka o byznysu za poslední léta…stovky jednoduchých pravidel úspěchu…manifest pro úspěch v postrecesním období…jasné a často doslova geniální myšlenky…“ Takhle a na mnohé jiné způsoby hodnotí knihu recenzenti. Její autoři, zakladatelé americké firmy 37signals, Jason Fried a David Heinemeier Hansson vědí, proč a o čem píší. Jde o inspirativní, jiné, minimalistické, poutavé, provokativní nejen bourání, ale doslova borcení mýtů o byznysu.

Strategie úspěšných

Jistě víte, že má obrovský význam učit se od těch nejlepších. A když knihu o velikánech napíšou experti, je to ideální kombinace. David B. Zoffie a Michael A. Cusumano přednášejí na Harvardu a MIT o strategiích podnikání a technologických inovacích. Oba sledovali 30 let tři velikány, kteří změnili život nás všech: Billa Gatese, Andy Grovea a Steva Jobse. Napsali o nich a jejich práci strhující dílo, které je prakticky historií jedné etapy dějin moderního světa, změněného vizemi a činy několika výjimečných individualit. To, že české a slovenské papírové vydání je beznadějně vyprodáno, svědčí o úspěchu téhle jedinečné publikace. Nemusíte však zoufat, e-kniha je k mání.

Tohle je marketing

„Je čas přestat si plést analýzy sociálních médií se skutečnými zákazníky… je čas přestat lhát, zahlcovat lidi spamem a stydět se za práci, kterou děláte…nemůžete být viděni, pokud se nenaučíte vidět…“ Takhle buší již 25 let do svých čtenářů, posluchačů a fanoušků marketingový guru Seth Godin. Tato kniha je souhrnem jeho svébytného přístupu k marketingu. Tohle není jenom čtení pro podnikatele, ale pro každého, kdo tuší, že celý život je marketing. Účinný a smysluplný pouze tehdy, když zlepšuje svět, je velkorysý a empatický.

Bohatý táta, chudý táta

Přelomový bestseller bourače mýtů o financích, podnikání, bohatství a chudobě Roberta T. Kiyosakiho. Aktualizované, nové a rozšířené vydání je dárek autora a vydavatele k 20. výročí prvního vydání tohoto bestselleru. Když tenhle výjimečný úvod do psychologie tvoření bohatství dočtěte, budete zřejmě chtít číst a vědět ještě víc. Navzdory tomu, že mnozí ekonomové autora moc nemusí, inspiroval mnohé.

Peníze, jak je získat a znásobit

Svěží, praktické a důvtipné dílko světoznámého klasika na poli populárně-naučné literatury o financích. Herbert Casson zazářil v 90. letech minulého století sérií publikací věnovaných všem, kteří nehledají teorii, ale praxi v nakládání s financemi. Autorova kompletní, nadčasová kolekce stojí za přečtení i dnes.

Poslední kniha…

…je ta na vašem nočním stolku…Ta, na kterou nedáte dopustit a pomohla vám zorientovat se na životních či finančních křižovatkách. Protože finance sice nejsou nejdůležitější v životě, ale jsou důležité už jen z finančních důvodů…

Můj oblíbený citát na závěr

„Nikdy nepůjčuj knihy, protože nikdo ti je nikdy nevrátí. Jediné knihy v mé knihovně jsou ty, které mi půjčili jiní.“ - Anatole France

Zdroj: Martinus

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku